Αμαρτωλές συμβάσεις με εταιρείες σεκιούριτι από την ΣΤΑΣΥ

Μετρό-Αθήνας-678x381 Για «βιομηχανία συνοπτικών διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων» προς εταιρείες σεκιούριτι για την φύλαξη εγκαταστάσεων του Μετρό από την ΣΤΑΣΥ κάνει λόγο άρθρο του Βήματος που επικαλείται προσωρινή έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).

Σύμφωνα με το άρθρο η τακτική της εταιρείας, που όπως φαίνεται από αναρτήσεις στη Διαύγεια συνεχίζει μέχρι και σήμερα, αφορά διαγωνισμούς ανάθεσης υπηρεσιών τρίμηνης διάρκειας με δυνατότητα συνήθως παράτασης για έναν επιπλέον μήνα. Στην πράξη όμως οι συμβάσεις παρατείνονται επ’ αόριστον με αποφάσεις της διοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνοπτικού διαγωνισμού που αφορά στην ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης των γραφείων της εταιρείας και ο οποίος βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.

Η σύμβαση προέβλεπε συνολικό τίμημα για την αρχική διάρκεια των τριών μηνών 16.622,42 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με δικαίωμα παράτασης μέχρι έναν επιπλέον μήνα. Παράταση η οποία και δόθηκε, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια, με τους ισχύοντες όρους και συμφωνίες της αρχικής σύμβασης, και είχε προϋπολογισμό 5.540,80 ευρώ (με ΦΠΑ).

Δεν έμεινε όμως εκεί, καθώς η ανάθεση στην ίδια εταιρεία φύλαξης επαναλήφθηκε και τον επόμενο μήνα με το ίδιο τίμημα και ακολούθησε νεότερη ανανέωση για διάστημα 23 ημερών αυτή τη φορά με προϋπολογισμό 4.187,91 ευρώ.

Μέσω των συνεχών παρατάσεων στις συμβάσεις, η ΣΤΑΣΥ υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των συνοπτικών διαγωνισμών:

Αντίστοιχη περίπτωση συνοπτικού διαγωνισμού που ελέγχθηκε από την Αρχή, αφορούσε υπηρεσίες φύλαξης του κέντρου καταμέτρησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Ως προς αυτόν, η προσωρινή έκθεση σημειώνει ότι «κατόπιν υπολογισμού της ανάγκης φύλαξης κατ’ έτος, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό της αξίας της σύμβασης που όφειλε να προκηρυχθεί, υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του συνοπτικού διαγωνισμού». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανατεθεισών συμβάσεων για την ικανοποίηση της συγκεκριμένης ανάγκης, επισημαίνεται ότι έως τις 20/10/2017, η αξία τους υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Η τακτική της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ έρχεται στο φως τη στιγμή που το Υπερταμείο, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκονται οι συγκοινωνίες, είναι έτοιμο να κρίνει τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων προχωρώντας σε απομακρύνσεις και τοποθετήσεις νέων μελών στα Δ.Σ. εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν στη δημοσιότητα λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας που ερευνά η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για για αδικαιολόγητες δαπάνες μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΣΤΑΣΥ.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιμένει εδώ και χρόνια πως η αστυνομία θα αναλάβει τη φύλαξη του Μετρό, χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει πράξη μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία προβλέπεται πως θα αναλάβει μόνο τη φύλαξη σταθμών τις ώρες λειτουργίας, ενώ για τη φύλαξη των άλλων εγκαταστάσεων της εταιρείας (γραφεία, αμαξοστάσια) ή τη νυχτερινή φύλαξη των σταθμών, η ΣΤΑΣΥ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με εταιρείες σεκιούριτι.

πηγη – athenstransport