«Αν δεν κλείσει το αμαξοστάσιο στο Ελληνικό η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια»

20180524_093351

Πιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο του  αμαξοστασίου του Ελληνικού έδωσε η υπερσυντονίστρια του project κ. Π. Πέρκα στους εργαζόμενους της ΟΣΥ.

Παράλληλα, σε σύσκεψη στον ΟΑΣΑ συζητήθηκε η  καταστρατήγηση των συμβάσεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τηλεματικής καθώς με το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό σταματά να  λειτουργεί ένα από τα 10 κέντρα τηλεματικής αφήνοντας τη Νοτιοανατολική Αττική χωρίς on line ενημέρωση στις στάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Πέρκα μετά από αίτημα των συνδικάτων εργαζομένων στην ΟΣΥ η υπερσυντονίστρια του Ελληνικού ξεκαθάρισε ότι το αμαξοστάσιο θα πρέπει να έχει κλείσει και να παραδοθεί στην Ελληνικό ΑΕ μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Η νέα ημερομηνία μειώνει ακόμα μία εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα που είχε αναφερθεί στην επιστολή που είχε αποστείλει στο υπουργείο Υποδομών και στο οποίο αναγραφόταν ως ημερομηνία παράδοσης του αμαξοστασίου το τέλος Ιουνίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζομένους, τους υπογράμμισε ότι «το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού αποτελεί μνημονική δέσμευση και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η χώρα δεν πρόκειται να βγει από τα μνημόνια και υπευθυνοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ»!

Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο movenews.gr εκπρόσωποι των εργαζομένων η υπερσυντονίστρια για το Ελληνικό τους διευκρίνισε ότι το κλείσιμο του Ελληνικού είναι ειλημμένη απόφαση και βασική προϋπόθεση για τη 4η αξιολόγηση.

Απαντώντας στους εργαζομένους οι οποίοι την ενημέρωσαν για τα προβλήματα που θα προκύψουν από το κλείσιμο του αμαξοστασίου στην συγκοινωνία της Νοτιοανατολικής Αττικής διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμα σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών αν και είχε ζητήσει τα στοιχεία στην τελευταία επιστολή που είχε αποστείλει ως  γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στις 18 Φεβρουαρίου 2018.

Στην συνάντηση επιδόθηκε και ψήφισμα της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της ΟΣΜΕ καθώς και ομόφωνο ψήφισμα του δήμου Ν. Ιωνίας κατά του κλεισίματος του Ελληνικού από τον εκπρόσωπο του ΕΚΑ και δημοτικό σύμβουλο κ.  Κουλούρη. Μάλιστα ανάλογα ψηφίσματα αναμένονται σύντομα και από άλλους δήμους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις επιπτώσεις από το κλείσιμο του αμαξοστασίου. Μάλιστα απέστειλαν επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία Lamda, ζητώντας άμεση συνάντηση.

Επίσης έχουν ήδη προγραμματίσει στάση εργασίας σήμερα Τέταρτη 30 Μαΐου αλλά και 24ωρη απεργία αύριο 31  Μαΐου τονίζοντας ότι, με το κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού θα επέλθει:

  • Συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού
  • Σημαντική επιβάρυνση στα οικονομικά της ΟΣΥ από τα νεκρά οχηματοχιλιόμετρα που διογκώσουν ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα
  • Ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών

Τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στόχος να αποτρέψουν το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στην λειτουργία των άλλων αμαξοστασίων που θα υποδεχθούν τα λεωφορεία που θα πάρουν … έξωση.

Η σύσκεψη

Την ίδια στιγμή στον ΟΑΣΑ σε σύσκεψη με την συμμετοχή της αναδόχου εταιρείας για την τηλεματική συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από το κλείσιμο του Ελληνικού, χωρίς ωστόσο να βρεθούν λύσεις.

Ουσιαστικά ένα από τα δέκα κέντρα τηλεματικής καταργείται ενώ την ίδια στιγμή η εγκατάσταση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σύμφωνα με την σύμβαση έγινε σε 2000 λεωφορεία και τρόλει ενώ πλέον στην κυκλοφορία θα μεινουν μόλις 1760 (καθώς με το κλείσιμο αποσύρονται για σκραπ 340 λεωφορεία). Τα παραπάνω προκαλούν  πρόβλημα στην σύμβαση τόσο για την τηλεματική όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η καταστρατήγηση των συμβάσεων ενδέχεται να εγείρει απαιτήσεις τη ΕΕ για επιστροφή κονδυλίων που είχαν δοθεί για την χρηματοδότηση των δύο αυτών έργων.

πηγη – www.movenews.gr