Δημόσιο: Μειώσεις μισθών, απολύσεις και αυξήσεις ορίων ηλικίας..

SKIA PORTA_540_355Με… ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2014 οι απαιτήσεις της τρόικας για το μνημόνιο είναι εδώ και η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα τις ικανοποιήσει.  

Για να… κλείσουν το … μάτι στην κυβέρνηση και να πουν το “ναι” σε φοροελαφρύνσεις και άλλα, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις και τοΔημόσιο, μαζί με το Ασφαλιστικό είναι τα δυο βασικά αγκάθια.Μείωση του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και αλλαγή εργασιακού καθεστώτος υπαλλήλων, μια απαίτηση που μεταφράζεται με δυο πολύ σημαντικές κινήσεις.

Η μια αφορά στους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους που θα αμείβονται βάσει προσόντων και έτσι θα είναι πολλοί εκείνοι που θα χάσουν περίπου 100 ευρώ από τον βασικό μισθό τους (βάσει του οποίου συνυπολογίζονται και τα επιδόματα που έχουν απομείνει) και έτσι ο νέος βασικός του δημοσίου θα καθοριστεί στα 680 που αντιστοιχεί στα 586 ευρώ (με 14 μισθούς) του ιδιωτικού τομέα.

Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά στους νέους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά υπό καθεστώς μαθητείας με μειωμένο δηλαδή μισθό και χωρίς μονιμότητα.

Ουσιαστικά επιχειρείται με τον τρόπο αυτό να εξοικονομηθούν άμεσα 200.000.000 ευρώ το χρόνο από τις μειώσεις, αλλά και να πέσει ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος μέσω πρόσληψης νέων υπαλλήλων με μικρότερο από τον βασικό μισθό.

Η τρίτη βασική, όσο και άμεση, δέσμευση που αφορά στο Δημόσιο έχει να κάνει με τις απολύσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι οι 5.500 απολύσεις θα γίνουν κανονικά. Η χώρα έχει δεσμευτεί ότι για να μην υπάρξουν απολύσεις και το 2015 από το δημόσιο θα πρέπει οι πεντέμισι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι να απολυθούν ως την 31η Δεκεμβρίου του 2014.