Δύο νομοσχέδια εν όψει των επαφών με την τρόικα…

235

Με την κατάθεση δύο νομoσχεδίων εντός του έτους -για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ενοποιήσεις των Ταμείων- επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να «περιορίσει» τις πιέσεις της τρόικας για παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινούν οι επαφές με τεχνικά κλιμάκια. Η μάχη δίνεται στα εξής θέματα:

Ασφαλιστικό. Η τρόικα συντηρεί το θέμα, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί τη μετάθεσή του για τη νέα χρονιά και αφού πρώτα προχωρήσει μια σειρά αλλαγών.

Από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων και θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και στους φορείς πρόνοιας (με βάση νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί). Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν στο παρελθόν αναφερθεί σε μία σειρά «καυτών» θεμάτων (όπως το ΕΚΑΣ, οι πρόωρες συντάξεις, η αύξηση σε 20 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης) θέματα που δεν θέλει σε αυτή τη φάση να ανοίξει η ελληνική πλευρά.

Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα έχει επανειλημμένα ζητήσει απελευθέρωση της διαδικασίας, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υπάρξει νέα ρύθμιση.

Λοκ άουτ. Θα αλλάξει ο αστικός κώδικας με στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας σε περίπτωση που εργοδότης δεν πληρώνει τους εργαζομένους.

Συνδικαλιστικός νόμος. Οι αλλαγές θα αφορούν στη διαδικασία προκήρυξης των απεργιών (να γίνεται 48 ώρες πριν από την κινητοποίηση), τον περιορισμό των συνδικαλιστικών προνομίων (π.χ. άδειες) και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση (μέσα από το Ελεγκτικό Συνέδριο).