ΓΣΕΕ – ΔΑΚΕ ΙΤ: Επίθεση στην τρόικα με επιστολές σε διεθνείς οργανώσεις

banner_1

Ομοβροντία επιστολών από την ΓΣΕΕ και από την ΔΑΚΕ ΙΤ, σε Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ – ILO) και στα Ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Συνδικάτα (EUCDW), σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι απαιτήσεις της τρόικα σε εργασιακά και ασφαλιστικό και να μπει ένα «ανάχωμα».

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ απέστειλε σήμερα επείγουσα επιστολή στο Γενικό Διευθυντή του ILO Guy Ryder,  με την οποία ζητά την εκ νέου  άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας,  για τα νέα επώδυνα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι η τρόικα για ακόμη μια φορά  αγνοεί τον κοινωνικό διάλογο και μάλιστα  την πρόσφατη απόφαση των κοινωνικών εταίρων στην τριμερή συνάντηση την οποία συντόνισε το ΙLO στη Γενεύη και για την οποία εξέδωσε και κείμενο συμπερασμάτων .

Από την πλευρά της η ΔΑΚΕ ΙΤ, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο  της EUCDW Elmar Brok, στην οποία τονίζεται ότι την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα υπήρξε ταυτόχρονη εφαρμογή πολιτικών ακραίας λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης που συναποτελούν το μείγμα του εφαρμοζόμενου Προγράμματος έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Αποτέλεσμα είναι αφενός να έχει προκληθεί παραγωγική υποβάθμιση και αποεπένδυση, και αφετέρου ραγδαία υποχώρηση του επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών κατά 50%, μια πρωτοφανής μείωση για ευρωπαϊκό κράτος σε ειρηνική περίοδο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή. Η ΔΑΚΕ σημειώνει ότι «η Τρόικα, στο πλαίσιο της νέας άφιξής της στην Ελλάδα και με την απειλή της μη έλευσής της αφού αρνείται την θεσμοθέτηση διορθωτικών μέτρων και “ανακαλύπτει” συνεχώς ανύπαρκτα δημοσιονομικά κενά σε αντίθεση με τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργείων, επιδιώκει να επιβάλλει και πρόσθετα». Σε αυτά αναφέρονται οι απαιτήσεις της τρόικα για νέες μειώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, για παρεμβάσεις στο Συνδικαλιστικό Νόμο, αυξήσεις ΦΠΑ στον τουριστικό κλάδο, νέες αφίξεις στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και αποδυνάμωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είναι κοινωνικά και ανθρωπιστικά επιβεβλημένο να διατηρηθεί.

Η ΔΑΚΕ ΙΤ κάνει λόγο για «νέες αξιώσεις της Τρόικα, που έρχονται για ακόμη φορά σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικά φιλελεύθερης ιδεολογίας μας με τον οριζόντιο-ισοπεδωτικό χαρακτήρα των μέτρων που διαχρονικά προωθεί να προσιδιάζουν σε ολοκληρωτικού τύπου καθεστώτα». Στο πλαίσιο αυτό ζητάει από τον πρόεδρο της EUCDW να υπάρξει «προβολή αυτών των επιχειρημάτων, διάχυσής τους στα ευρωπαϊκά χριστιανοδημοκρατικά συνδικάτα, ενημέρωσης των ηγετών των κομμάτων του EPP, των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των Ευρωβουλευτών προκειμένου να οικοδομηθεί ένα συνεκτικό μέτωπο και ένας υπεύθυνος λόγος από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους που θα συμβάλλουν στην κάμψη της προκλητικά αδιάλλακτης στάσης της Τρόικα και κατ’ επέκταση στην υπαναχώρησή της».

πηγη http://www.dikaiologitika.gr