ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ – Ολα ανοικτά στα «παζάρια» με την τρόικα – «Απαγορευμένα» θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό ρίχνουν στο τραπέζι οι δανειστές

assets_LARGE_t_420_54349225_type12128

Με πυρετώδεις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται αυτές τις ώρες, εντός και εκτός Ελλάδας, καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες να “κλειδώσει”, ει δυνατόν έως το τέλος της εβδομάδας, η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο έρχονται δυναμικά οι μεταρρυθμίσεις – μεταξύ αυτών και ο καυτός φάκελος του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων – ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις, με δειλά σημάδια προσέγγισης, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για τα δημοσιονομικά. Ειδικά για το θέμα του ασφαλιστικού φέρεται να επιμένει η τρόικα να ανοίγει θέματα που θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και ασφαλώς δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων στην επίτευξη μιας λύσης – πακέτου, δηλαδή ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης σε συνδυασμό όμως με τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης και έστω μια συμφωνία επί της αρχής για την επόμενη μέρα, σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, σε τεχνικό επίπεδο, διαφαίνονται σημάδια προσέγγισης όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, αύριο στη Βουλή, χωρίς νέα, οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, και με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως θα επιτευχθεί φέτος. Χθες, μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τεχνικών κλιμακίων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για θετική συζήτηση, που όμως συνεχίζεται.

Άλλες πηγές πάντως εκτιμούσαν πως δεν υπήρξε κάποια σημαντική διαφοροποίηση σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, θέμα που τις τελευταίες μέρες αποτελεί όχημα άσκησης ισχυρών πιέσεων από την τρόικα, που διατηρεί σε εκκρεμότητα την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο γίνεται «πάρτι» το τελευταίο διήμερο με κέρδη σχεδόν 8,3% και απορεί κανείς για το λόγο που ανεβαίνει ο γενικός δείκτης. Είναι τεχνική αντίδραση και προσπάθεια αποκόμισης κερδών από τους επενδυτές στο κλείσιμο της χρονιάς ή «μυρίζονται» συμφωνία με την τρόικα, κάτι που προς το παρόν δε φαίνεται;

Ενας άλλος δείκτης, αυτός των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των spreads δείχνει από την άλλη ότι υπάρχει εμπλοκή και άδηλο το μέλλον για την οικονομία.

Η συμφωνία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στη γραμμή της επιστροφής στην Αθήνα εφόσον ληφθούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα άλλο νέο μέτρο λιτότητας.

Η διαπραγμάτευση-πακέτο συνεπάγεται πως, σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν περιληφθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση (π.χ. ασφαλιστικό) θα παραπεμφθούν, ως όροι, στην πιστωτική γραμμή του 2015.

Στο σενάριο της λύσης – πακέτο που θα περιλαμβάνει και την επόμενη μέρα της χώρας ώστε η Ελλάδα να μην είναι σε διαρκή εκκρεμότητα και να μην αντιμετωπίζεται η υπόθεση αποσπασματικά, επιχειρείται να μπει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι φήμες των τελευταίων ωρών εντείνονται σχετικά με την προσπάθεια για συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα αλλά με προαπαιτούμενο που θέτει η Κουμουνδούρου, να μην είναι μαζί και ο Ευ. Βενιζέλος.

«Με ανοιχτή όμως ατζέντα. Θα πάμε και για τα θέματα της οικονομίας, θα πούμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι στο θέμα του χρέους και της εξόδου από την κρίση με μνημονιακή στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης» επανέλαβε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «ο λαός έχει να διαλέξει σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια. Αν γίνεται για εξεύρεση συνενόχων δεν θα έχει μικρό αντίκρισμα. Αν γίνει για να πάμε σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών μπορεί να είναι και θετικό».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» σε τριμερή συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς θα έδινε μια στρεβλή εντύπωση συνάντησης των τριών κομμάτων. Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση που κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.