Επεισόδια περιορισμένης έκτασης στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

poreia-gia-tin-41i-epeteio-tis-eksegersis-tou-polutexneiou

Επεισόδια περιορισμένης έκτασης, με ρίψη αντικειμένων από τη μία πλευρά και βομβίδων κρότου λάμψης και χημικών από την άλλη, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ωστόσο οι συμπλοκές συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ στα Εξάρχεια.

Η πορεία μέχρι εκείνη την ώρα εξελισσόταν ειρηνικά, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, που προσέγγιζαν σταδιακά την αμερικανική πρεσβεία. 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν συγκεκριμένα στην περιοχή του Χίλτον, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, όταν ομάδα που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας κινήθηκε κατά των αστυνομικών.

Ένταση σημειώθηκε και στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Λίγο αργότερα νεαροί που αποχωρούσαν προς τα Εξάρχεια μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους απορριμμάτων.

Πάντως τα επεισόδια δεν συνεχίστηκαν και γύρω στις 19.30 στην αμερικανική πρεσβεία, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ, που είχε ξεκινήσει από τα Χαυτεία στις 5 το απόγευμα. 

Με την ολοκλήρωση της πορείας, άρχισαν να δίνονται σταδιακά στην κυκλοφορία οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα, στην πρεσβεία είχαν φτάσει τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα». Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Είχε προηγηθεί, αργά το μεσημέρι, η άφιξη των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία.

Οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικοί δεν τους το επέτρεψαν.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Αν και τα επεισόδια στην περιοχή του Χίλτον και στους Αμπελόκηπους δεν πήραν έκταση δεν συνέβη το ίδιο με τις φασαρίες στα Εξάρχεια.

Εκεί μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν τα επεισόδια που ξέσπασαν λίγο πριν τις 20:30 μεταξύ ομάδων νεαρών και της αστυνομίας.

Οι νεαροί πέταγαν πέτρες κατά των αστυνομικών, ενώ ακολούθησε η καταδίωξή τους από άνδρες των ΜΑΤ με τη συνδρομή και μοτοσικλετιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στα στενά των Εξαρχείων.

Αν και κάποια στιγμή φάνηκε πως η κατάσταση εκτονώθηκε, λίγο μετά τις 10:30 οι ταραχές άρχισαν και πάλι με τις συγκρούσεις να σημειώνονται στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία έως τις 23:30 πραγματοποιήθηκαν 57 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.

Έρευνα για τον τραυματισμό δημοσιογράφων

Εν τω μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε, διέταξε τη διαδικασία διοικητικής έρευνας με αφορμή τις πληροφορίες για τον τραυματισμό δημοσιογράφων από αστυνομικούς στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από το τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως παράλληλα διενεργείται προανάκριση για το συμβάν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και διαδηλωτές έγιναν στη διάρκεια της πορείας, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν η πορεία φτάσει στο Αμερικανικό προξενείο.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών κι έπιασαν ένα νεαρό άτομο, ενώ ορισμένοι από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά. Ακολούθησε ένταση με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωση του νεαρού και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα άλλοι διαδηλωτές φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων στην Τσιμισκή και έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια.

Μικρής έκτασης επεισόδια και στην Πάτρα

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 7.30, κατά τη διάρκεια της πορείας και στο κέντρο της Πάτρας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της πόλης.

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στην Πάτρα.

Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

«Μεγαλύτερη ετοιμότητα» ζητεί ο Δ. Κουτσούμπας

«Η σημερινή επέτειος του Πολυτεχνείου μας καλεί σε ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα, επαγρύπνηση, κινητοποίηση και αγώνα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των επικείμενων εξελίξεων στην περιοχή μας, γενικότερα σε όλη την Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην Αν. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή» δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία στην Αθήνα.

Επανέλαβε πως «ο λαός δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα από τις κυβερνήσεις, από την τάξη που έχει την εξουσία», καθώς «λαϊκή κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν διασφαλίζονται με τη συμμετοχή σε επιθετικούς οργανισμούς, σε συμμαχίες, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, «41 χρόνια τώρα, το μήνυμα είναι αυτό: Ενότητα, λαϊκή συμμαχία, εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στην τάξη που έχει την εξουσία, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους αντιλαϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή».