Νέα καθυστέρηση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο – Το καλοκαίρι η ολοκλήρωση της μετάβασης;

Ηλεκτρονικό-εισιτήριο-πύλες-678x375 Με το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο* να συμβεί γύρω στο Πάσχα να έχει πλέον αποκλειστεί, οι πιο ρεαλιστικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της μετάβασης το Μάιο ή ακόμα και τον Ιούνιο. Η νέα καθυστέρηση που για ακόμα μία φορά εκτροχιάζει τα χρονοδιαγράμματα του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οφείλεται στις εκκρεμότητες που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί.

Δύο είναι τα κύρια προβλήματα που ζητούν λύση:

Καταρχάς, εκκρεμεί η αποστολή χιλιάδων καρτών στους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης (άνεργους και ΑΜΕΑ) που είχαν κάνει αίτηση διαδικτυακά από τον περασμένο Ιανουάριο. Καθώς ο σχετικός διαγωνισμός για την προσωποποίηση 100.000 καρτών (έγινε τον Φεβρουάριο) κηρύχθηκε άγονος, ο ΟΑΣΑ ανέθεσε σε εταιρία την προσωποποίηση πολύ μικρότερου αριθμού καρτών. Στη συνέχεια, πριν από δύο εβδομάδες, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ αποφάσισε την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την προσωποποίηση των επιπλέον καρτών. Ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει ξεκινήσει μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ

Ακόμα όμως και όσοι έχουν ήδη παραλάβει τις κάρτες τους, ή τις έχουν εκδώσει σε εκδοτήριο δεν μπορούν ακόμα να τις χρησιμοποιήσουν αφού εκκρεμεί η ενημέρωση των αυτόματων μηχανημάτων προκειμένου να μπορούν να «φορτίζουν» τις κάρτες με δωρεάν μετακινήσεις. Αν και υπήρχε πληροφόρηση πως αυτό θα συνέβαινε ακόμα και μέσα στη βδομάδα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την έκδοση προσωποποιημένων καρτών για τους υπόλοιπους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης. Πέραν από τους άνεργους, τα ΑΜΕΑ και τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες δεν έχει ακόμα διευθετηθεί η έκδοση καρτών για άλλες ομάδες επιβατών ανάμεσα στους οποίους είναι οι ένστολοι (οπλίτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες) που μέχρι και σήμερα μετακινούνται με τις στρατιωτικές/υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημαντική πρόοδος υπάρχει όμως όσον αφορά το κλείσιμο των πυλών εισόδου και εξόδου στους σταθμούς του Μετρό καθώς μέχρι σήμερα έχουν κλείσει οι πύλες στους περισσότερους σταθμούς των γραμμών 2 και 3. Εκκρεμεί όμως το κλείσιμό τους στους περισσότερους σταθμούς του ΗΣΑΠ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μεγάλοι σταθμοί μετεπιβίβασης (Ομόνοια, Αττική, Μοναστηράκι).

Καθώς οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης δεν μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους, κάθε σταθμός εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον δύο ανοικτές πύλες οι οποίες προφανώς συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και από όσους δεν θέλουν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τη δική μας καταμέτρηση, και με τη βοήθεια των αναγνωστών μας, οι μπάρες σήμερα είναι κλειστές στους παρακάτω 25 σταθμούς του Μετρό:

  • Ταύρος και Μαρούσι στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ),
  • ΑνθούποληΆγιος ΑντώνιοςΣεπόλιαΣταθμός ΛαρίσηςΜεταξουργείοΑκρόποληΣυγγρού – ΦιξΝέος ΚόσμοςΆγιος ΙωάννηςΔάφνηΆγιος ΔημήτριοςΕλληνικό στη γραμμή 2 και
  • Αγ. ΜαρίναΑιγάλεωΕλαιώναςΚεραμεικόςΕυαγγελισμόςΜέγαρο ΜουσικήςΠανόρμουΚατεχάκηΕθνική ΆμυναΧαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο στη γραμμή 3
  • Σύνταγμα των γραμμών 2 και 3

*Λέγοντας «ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο» εννοούμε την έκδοση λειτουργικών προσωποποιημένων καρτών για το σύνολο των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης και το κλείσιμο όλων των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλους τους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ.

πηγη – athenstransport