Σωματείο Εργαζομένων Μετρό: Αντιδημοκρατικό και παράνομο το κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Πετράλωνα-ΗΣΑΠ-678x381 «Στα όρια της νομιμότητας» και «σε ευθεία σύγκρουση με την ελευθερία μετακίνησης που απολαμβάνει ο καθένας μας νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη σε δημόσιους χώρους» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών την οδηγία που έλαβαν από την ΣΤΑΣΥ για το πιλοτικό κλείσιμο των πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο σταθμό του Συντάγματος.

Με την ανακοίνωσή του (ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) το σωματείο καταγγέλλει πως οι διοικήσεις των συγκοινωνιών προσπαθούν να εφαρμόσουν κανόνες που συναντώνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι σε δημόσια αγαθά όπως οι αστικές συγκοινωνίες. Το σωματείο καταγγέλλει τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ πως προσπαθεί να εφαρμόσει «πρωτόγνωρες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας, έξω από κάθε εμπειρική και εκπαιδευτική γνώση» και δηλώνει πως θα στηρίξει κάθε εργαζόμενο που θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παράλογη και παράτυπη απαίτηση της εταιρείας.

Από προχτές Κυριακή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ, οι πύλες εισόδου/εξόδου του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (πλην τουλάχιστον μίας για τη διέλευση όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση) υποτίθεται πως θα ήταν κλειστές σε 22 σταθμούς του Μετρό. Αυτοί είναι:

  • Ταύρος και Μαρούσι στη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ),
  • ΑνθούποληΠεριστέριΆγιος ΑντώνιοςΣεπόλιαΆγιος ΔημήτριοςΗλιούποληΆλιμοςΑργυρούποληΕλληνικό στη γραμμή 2 και
  • Αγ. ΜαρίναΑιγάλεωΕλαιώναςΚεραμεικόςΧολαργόςΝομισματοκοπείοΑγ. ΠαρασκευήΧαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας, Αεροδρόμιο στη γραμμή 3
  • Σύνταγμα των γραμμών 2 και 3

Παρόλα αυτά, ως και χτες οι πύλες παρέμεναν ανοικτές σε κάποιους από αυτούς τους σταθμούς (Χολαργός, Νομισματοκοπείο, Άλιμος, Αργυρούπολη) σύμφωνα με αναγνώστες μας.

Εν τω μεταξύ παράταση φαίνεται πως θα πάρει το κλείσιμο και των πυλών για τη διέλευσης όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση από τους παραπάνω 22 σταθμούς. Αν και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ την πρώτη μέρα του μήνα αυτό θα γινόταν από την Πέμπτη 15 Μαρτίου, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες ως προς την έκδοση και ενεργοποίηση των προσωποποιημένων καρτών.

Η αποστολή των καρτών προς όσους είχαν κάνει αίτηση online συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα και όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμα.

Η ενεργοποίηση των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ μέσω εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΑΣΑ. Και εδώ όμως υπάρχει εκκρεμότητα αφού δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα «φόρτισης» των δωρεάν μετακινήσεων στις Ath.ena Card των ανέργων και ΑΜΕΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών:

Το κομφούζιο της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου συνεχίζεται με το έκτακτο δελτίο (ΕΔ-1043) για πιλοτικό κλείσιμο πυλών στο σταθμό του Συντάγματος.

Η αιτία της αλλοπρόσαλλης προσαρμογής έγκειται στην αδιέξοδη προσπάθεια εφαρμογής κανόνων και πρακτικών που συναντώνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι σε δημόσια αγαθά όπως οι αστικές συγκοινωνίες. Ο περιορισμός επιβατών, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ελευθερία μετακίνησης που απολαμβάνει ο καθένας μας νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη σε δημόσιους χώρους.

Η έκδοση και ο έλεγχος κομίστρου είναι διαδικασίες ισχύουσες σε όλα τα σιδηροδρομικά δίκτυα του κόσμου, που αφορούν όμως αποκλειστικά στη χρήση των Μέσων και καθόλου στον περιορισμό ή στον εγκλωβισμό των επιβατών για οποιαδήποτε αιτία.

Έτσι με το τελευταίο έκτακτο δελτίο λειτουργίας η διοίκηση προσπαθεί να δώσει λύση μέσω δημοκρατικοφανών διαδικασιών τη στιγμή που οι εργαζόμενοι Σταθμάρχες, Εκδότες και Ελεγκτές καλούνται να εφαρμόσουν πρωτόγνωρες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας έξω από κάθε εμπειρική και εκπαιδευτική γνώση.

Το ΣΕΛΜΑ καλεί τη διοίκηση της εταιρίας να αποσύρει άμεσα οποιαδήποτε αναφορά που θα φέρει τους εργαζόμενους απέναντι από το επιβατικό κοινό με κίνδυνο τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση το σωματείο θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παράλογη ή παράτυπη απαίτηση της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα των μελών του σωματείου καθώς επίσης και της νομικής υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γενικός Γραμματέας

Σπύρος Ρεβύθης                                                    Θανάσης Τζίνης

πηγη – athenstransport