Σε πλήρη εφαρμογή μέσα στο Φλεβάρη το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αδύναμος κρίκος τα λεωφορεία

ef6072e52db23c570553fa963fd2255e_L (1)

Tις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων με τα σύγχρονα που εκδίδουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, ώστε τα εισιτήρια και οι κάρτες που εκδίδει να είναι συμβατά με αυτά των αστικών συγκοινωνιών. «Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα επιδιωχθεί το ίδιο να γίνει όσο πιο διευρυμένα» ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ.Σπίρτζης.

 

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που θα φέρει πιο κοντά την μετάβαση στην ψηφιακή «ηλεκτρονική» εποχή το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων στις Συγκοινωνίες της Αθήνας. Μέσα στο Φεβρουάριο ο κ.Σπίρτζης έχει υποσχεθεί να κλείσουν και οι μπάρες του Μετρό και στις 3 γραμμές και να οριστικοποιηθεί η έναρξη του νέου συστήματος.

Ωστόσο, οι «τρύπες» στην αποτελεσματικότητα του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου παραμένουν στα λεωφορεία καθώς η ελεύθερη και χωρίς έλεγχο είσοδος των επιβατών, υπονομεύει κατά κάποιο τρόπο το σύστημα και σπρώχνει τους «τζαμπατζήδες» προς τα εκεί καθώς δεν ελέγχονται αν φέρουν μαζί τους εισιτήριο.

Σε αυτό μερίδιο έχουν και οι οδηγοί των λεωφορείων που εμμένουν στην θέση τους να μην συμμετέχουν στον έλεγχο των επιβατών και την είσοδο τους μόνο από την μπροστινή πόρτα, μέθοδος που ισχύει σχεδόν συνολικά σε όλη την Ευρώπη, από Λονδίνο μέχρι Μάλτα και από Λισαβώνα μέχρι Στοκχόλμη αλλά και σε δεκάδες αστικες συγκοινωνίες σε περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο αδύνατο σημείο του συνολικού συστήματος του νέου έξυπνου εισιτηρίου, που όμως εν πολλοίς κρίνει την επιτυχία του καθώς οι μετακινήσεις με λεωφορεία και τρόλεϊ παραμένουν κυριάρχοι έναντι των μέσων σταθερής τροχιάς που περνούν σε εποχή πλήρους ελέγχου προκειμένου να βελτιωθούν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και τα έσοδα του Οργανισμού που σήμερα είναι ζημιογόνα κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

πηγη -ypodomes.com