Προς ενιαίο σώμα ελεγκτών κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ

EISITIRIO2

Σε ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχου κομίστρου, με τη δημιουργία ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου – αλλά και Αστυνομίας Μεταφορών – προσανατολίζεται το υπουργείο Υποδομών, το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το «Έθνος».

Το κρίσιμο ζήτημα των ελέγχων ήρθε πάλι στο προσκήνιο, ύστερα από τις καταγγελίες της άνεργης Σμάρως Κοκκόση ότι δέχτηκε χαστούκι από ελεγκτή στον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια.

Τον τελικό λόγο στο περιστατικό θα έχει η δικαιοσύνη, καθώς χθες η ΣΤ.ΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα για το περιστατικό, δεδομένου ότι, όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της εταιρείας, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε, τόσο στο οπτικοακουστικό υλικό των καμερών του σταθμού, όσο και στη συγκεκριμένη ομάδα των ελεγκτών, δεν προκύπτει σωματική επαφή, σπρώξιμο ή χαστούκι. Ωστόσο, επειδή η νεαρή επιμένει στην καταγγελία της, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι έλεγχοι κομίστρου, οι οποίοι έχουν εντατικοποιηθεί, γίνονται συχνά αφορμή για σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ επιβατών και ελεγκτών, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει στη δημιουργία ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βασικός στόχος είναι η πάταξη της λαθρεπιβίβασης, αλλά και η μείωση του αριθμού των «εθελοντών» ελεγκτών που πραγματοποιούν τον έλεγχο κομίστρου, σε λεωφορεία και τρόλεϊ, χωρίς αυτό να αποτελεί την αποκλειστική τους απασχόληση, καθώς οι περισσότεροι είναι οδηγοί.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ειδικού Σώματος αστυνομικών (Urban Transport Police) για τον καλύτερο έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου. Για τη στελέχωση του Σώματος αυτού, έχουν ζητηθεί 50 αστυνομικοί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αστυνομικοί εξετάζεται να μπορούν να κινούνται σε όλο το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ώστε να μπορούν να συνδράμουν το έργο των ελεγκτών.