ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

allages

Ζητούν αλλαγή ορίων συνταξιοδότησης

Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης των 15 ετών για τη λήψη κατώτατης σύνταξης.

Οι δανειστές πιέζουν για αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 6.000 από 4.500 που είναι σήμερα, δηλαδή από τα 15 στα 20 χρόνια. Σταθερό στόχο της τρόικας συνιστούν και οι πρόωρες -κάτω των 62 ετών- συνταξιοδοτήσεις.

Οι δανειστές έχουν θέσει επανειλημμένα θέμα ελάχιστου χρόνου ασφάλισης και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αξιώνοντας μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των παροχών σε σχέση με τις εισφορές. Υπενθυμίζεται πως το 2012 είχε ζητηθεί να αυξηθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κατά πέντε, αλλά τότε η επίμαχη διάταξη απεσύρθη.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του διαμηνύει πως δεν συζητάει παρεμβάσεις που αγγίζουν όρια ηλικίας και ποσά συντάξεων. Με το βλέμμα στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων, που βρίσκονται σε εξέλιξη κι αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί προς το τέλος Νοεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει το «οπλοστάσιό» του εν όψει της νέας αναμέτρησης με την τρόικα.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, μέσω της ενσωμάτωσης επικουρικών και εφάπαξ σε Ταμεία κύριας σύνταξης, μέτρο που χαρακτηρίζεται ως μια ακόμη κίνηση νοικοκυρέματος και εκσυγχρονισμού του συστήματος, αφού αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση λειτουργικών εξόδων, καλύτερη οργάνωση και υπηρεσίες.

Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»
Ταυτόχρονα προωθείται το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων (θα απονέμει συντάξεις σε λίγες μέρες) με την ολοκλήρωση της ψηφιακής καταγραφής του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού των εργαζομένων (σύστημα «ΑΤΛΑΣ»), ενώ αναμένεται να περάσουν στο ΚΕΑΟ εκτός από τις ληξιπρόθεσμες όλες οι τρέχουσες οφειλές προς τα Ταμεία, ώστε να υπάρχει ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών.

Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθεί Ειδική Διεύθυνση στο υπουργείο Εργασίας, που θα ελέγχει τα οικονομικά όλων των Ταμείων, ενώ αναμένεται τόνωση εσόδων από τη νέα ρύθμιση που προβλέπει μέχρι και 100 δόσεις για τις οφειλές προς τα Ταμεία. Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται πως με τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί δεν θα χρειαστεί να μπούμε στον πυρήνα του Ασφαλιστικού, ενώ παραπέμπουν στην εφαρμογή του νόμου 3863/10 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη) για τη ρύθμιση ζητημάτων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κλπ. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, έχει δηλώσει πως το Ασφαλιστικό μετά τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί «πατάει σε στέρεες βάσεις» και «είναι βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών.

Σημειώνεται πως η έκθεση του ΚΕΠΕ, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές προτάσεις αλλά πιθανά σενάρια προς εξέταση, αναφέρει πως επτά στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ λαμβάνουν συντάξεις «υψηλού κόστους», αναντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Η ίδια έκθεση, που βρίσκεται στα χέρια των δανειστών, διαπιστώνει πως το 26% -δηλαδή το ένα τέταρτο- των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους με πληρωμένες εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία.

«Οι περισσότεροι αυτών που βγαίνουν με 15ετία βλέπουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με βάση τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ και όχι τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Αυτό έχει σαν συνέπεια με πολύ χαμηλές εισφορές να λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 480 ευρώ συν την επικουρική. Στην πραγματικότητα το οργανικό ποσό, δηλαδή το ποσό που θα ελάμβαναν αναλογικά με τις εισφορές τους, είναι της τάξης των 280 ευρώ», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου.

Ο ίδιος τονίζει πως τυχόν αλλαγή στον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση με τα γενικά και κατώτερα όρια θα προκαλέσει ντόμινο σε αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων.

  • Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών – ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ – ΟΓΑ – ΔΗΜΟΣΙΟ (με 15 έτη ασφάλισης)
    Ανδρες – γυναίκες μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών κι έπειτα.

IKA (με 4.500 ημέρες ασφάλισης)

Γυναίκες

1 Με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία 5ετία (και πριν από την αίτηση, όχι μόνο τη θεμελίωση), βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη από τα 55 με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους το 2010, στα 56 με συμπληρωμένο το 55ο έτος ηλικίας το 2011, στα 57 με συμπληρωμένο το 55ο έτος ηλικίας τους το 2012.

2 Με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία από την 1/1/2013 και μετά βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη στα 62.

3 Με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης από την 1/1/2013 και μετά βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 67.

Aνδρες

1 Με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία από 1/1/2013 και μετά βγαίνουν σε μειωμένη σύνταξη στα 62.

2 Με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 67.