Μονόδρομος η παράταση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Ηλεκτρονικό-εισιτήριο-ΣΤΑΣΥ-638x381 Είτε θα δοθεί παράταση είτε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες. Δεν πάνε καλά τα πράγματα με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο αφού, αν και μεγάλος αριθμός επιβατών ταλαιπωρείται καθημερινά προκειμένου να εκδώσει τις νέες ATH.ENA CARD, η πλειοψηφία φαίνεται πως δεν έχει πάρει ακόμα είδηση πως το deadline της μετάβασης είναι μόλις 15 ημέρες μακριά.

Δεν βγαίνουν οι αριθμοί

Μεγαλύτεροι εχθροί της εσπευσμένης μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ο χρόνος και η αριθμητική. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη στην ΕΡΤ1, 32.000 επιβάτες έχουν εκδώσει ήδη κάρτες ATH.ENA CARD. Αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές οι κάρτες εκδόθηκαν από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου (μία μέρα μετά την ανακοίνωση για την άμεση μετάβαση) ως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος είναι περίπου 2.900 κάρτες την ημέρα.

(Σε επίσης χτεσινή συνέντευξή του στον Real FM ο υπουργός ανέφερε «σήμερα [Δευτέρα] ξεπεράσαμε την έκδοση των 30.000 ηλεκτρονικών καρτών)

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό υπάρχουν 500.000 κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου που χρησιμοποιούν μόνο εισιτήρια αλλά και τους δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης – ομάδες που τώρα πρέπει να προχωρήσουν υποχρεωτικά σε έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD – υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε έκδοση κάρτας.

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τις κάρτες ATH.ENA CARD

Ακόμα και 10.000 νέες κάρτες να εκδίδονταν την ημέρα (αριθμός μάλλον αδύνατος), στις 15 ημέρες που απομένουν θα είχαμε επιπλέον 150.000 κάρτες, πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της

Πέρα από τους αριθμούς και η εικόνα που βλέπουμε καθημερινά κινούμενοι με τις συγκοινωνίες είναι χαρακτηριστική.

Χτες το απόγευμα, κατά την ώρα αιχμής, περάσαμε 15 λεπτά στο επίπεδο διακίνησης επιβατών σταθμού του Μετρό. Από τους πολλούς επιβάτες που είδαμε να μπαίνουν και να βγαίνουν ούτε ένας (!) δεν χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά το πέρασμά του από τις πύλες εισόδου/εξόδου.

Είδαμε πάντως δύο διαφορετικούς επιβάτες να προσπαθούν να επικυρώσουν το εισιτήριό τους ακουμπώντας το στις πύλες αλλά μετά από λίγο διαπίστωσαν πως δεν γίνεται τίποτα αφού είχαν στο χέρι ένα παλιό χάρτινο εισιτήριο.

Δεν ήταν οι μόνοι καθώς πολλοί επιβάτες επικύρωσαν τα χάρτινα εισιτήριά τους στα παλιά μηχανήματα. Για κάποιο περίεργο λόγο, τα εκδοτικά μηχανήματα των παλιών εισιτηρίων λειτουργούν ακόμα, 15 μέρες πριν την ολοκλήρωση της μετάβασης.

Οδηγός επιβίωσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Φυσικά, όπως και στους περισσότερους σταθμούς, η ουρά στα εκδοτήρια ήταν μεγάλη και μεγάλωνε συνεχώς. Όση ώρα ήμασταν στο σταθμό ούτε ένας επιβάτης δεν παρέδωσε φάκελο με δικαιολογητικά για τη διαδικασία έκδοσης ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου. Κάτι μας λέει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα τύχει μεγάλης συμμετοχής.

Οι δικαιολογίες του υπουργού

Στην μεγάλη καθυστέρηση με την οποία εκπαιδεύτηκε το προσωπικό οφείλεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Χ. Σπίρτζης στην χτεσινή του συνέντευξη. «Υπήρξε κωλυσιεργία από συγκεκριμένους κύκλους», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η αλήθεια είναι πως είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με την εκπαίδευση του προσωπικού αφού πολλά σχόλια που λαμβάνουμε αναφέρουν πως εκδότες αγνοούν ή δίνουν και λάθος πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ο υπουργός «τα έριξε» επίσης στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατηγορώντας την πως δεν επέτρεψε την ταχυδρομική αποστολή των προσωποποιημένων καρτών στους επιβάτες.

Τέλος ο υπουργός έριξε ευθύνες και «στο κύκλωμα της ΣΤΑΣΥ» που ήθελε να συνεχίσει να πουλάει «πλαστά εισιτήρια και κάρτες» και για αυτό αντιτάχθηκε στην λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Άλλες ειδήσεις

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η έκδοση προσωποποιημένων ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομικής αποστολής της κάρτας. Η διαδικασία απευθύνεται σε κατόχους παλιών μηνιαίων καρτών πλήρες κομίστρου και σε άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών. Διαβάστε αναλυτικά.
  • Κατά την έκδοση των προσωποποιημένων ATH.ENA CARD δεν απαιτείται πλέον η αγορά κάποιου προϊόντος κομίστρου ή η προσθήκη χρηματικού ποσού. Οι κάρτες μπορούν να εκδίδονται άδειες και να φορτίζονται στη συνέχεια από τους κατόχους τους με όποιο προϊόν κομίστρου επιθυμούν.

πηγη – athenstransport