Στα Μανιάτικα φτάνει αύριο ο Μετροπόντικας

Σταθμός-Αγία-Βαρβάρα-έργα-Μετρό-768x512

Ημέρα-σταθμός θα είναι η Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 για το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, καθώς σύμφωνα με την Αττικό Μετρό αναμένεται η άφιξη του μηχανήματος κατασκευής σηράγγων (TBM) στο σταθμό Μανιάτικα.

Η άφιξη του μετροπόντικα στο σταθμό Μανιάτικα, που είναι ο πρώτος κατά σειρά από τους τρεις σταθμούς Μετρό που κατασκευάζονται στο Δήμο του Πειραιά, έρχεται ένα ακριβώς χρόνο μετά την αναχώρηση του από το σταθμό της Νίκαιας, που βρίσκεται σε απόσταση 842 μέτρων. Τότε, υπολογιζόταν πως η άφιξη στα Μανιάτικα θα συνέβαινε μέσα στο προηγούμενο καλοκαίρι.  Οι αργοί ρυθμοί στην πορεία της εκσκαφής οφείλονται κυρίως σε προβλήματα λόγω του υπεδάφους της περιοχής. Η Αττικό Μετρό μάλιστα επιστράτευσε εμπειρογνώμονα μηχανικό με έδρα στις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Έπειτα από μία απαραίτητη περίοδο «ανάπαυσης» κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί συντήρηση στο TBM, αναμένεται η συνέχιση της εκσκαφής, με επόμενο σταθμό αυτόν στο λιμάνι του Πειραιά. Δεδομένου όμως του ότι οι εργασίες στο σταθμό του Πειραιά, που αποτελεί τον δυσκολότερο κατασκευαστικά και βαθύτερο σταθμό της επέκτασης, βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η άφιξη του μετροπόντικα εκεί δεν αναμένεται μέσα στο 2017.

Η Αττικό μετρό πλέον και επίσημα κάνει λόγο για τμηματική παράδοση της επέκτασης προς τον Πειραιά, με τους πρώτους τρεις σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) να λειτουργούν το πρώτο τρίμηνο του 2019 (εφόσον ο μετροπόντικας ολοκληρώσει το έργο του μήνες νωρίτερα). Οι υπόλοιποι τρεις σταθμοί της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

πηγη – athenstransport