Μουντζούρωσαν 16 οχήματα των αστικών συγκοινωνιών

assets_LARGE_t_420_55270122_type13145 Aκάθεκτοι συνεχίζουν τη δράση τους οι γνωστοί άγνωστοι που «χτυπούν» τις αστικές συγκοινωνίες καταστρέφοντας ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων και προκαλώντας φθορές σε λεωφορεία, τρόλεϊ και σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού.

 

Ενδεικτικό της δράσης τους είναι το γεγονός ότι προχθές καταγράφηκε μπαράζ επιθέσεων με καταστροφές νέου και παλαιού τύπου ακυρωτικών μηχανημάτων στο εσωτερικό και συνθήματα και γκράφιτι με σπρέι στο εξωτερικό 16 αστικών οχημάτων μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, σε χρονικό διάστημα πέντε ωρών άγνωστοι βανδάλισαν οκτώ λεωφορεία και οκτώ τρόλεϊ στο κέντρο της Αθήνας, στο Γαλάτσι και το Ιλιον.

 

Ο νέος κύκλος πρόκλησης φθορών σε δημόσια μέσα μεταφοράς άνοιξε από τη λεωφόρο Πατησίων στις 18:15 της Τετάρτης. Ειδικότερα, νεαροί ακινητοποίησαν έξω από την ΑΣΟΕΕ έξι τρόλεϊ και πέντε λεωφορεία τα οποία έβαψαν με σπρέι.

Στο ένα λεωφορείο, μάλιστα, προκάλεσαν φθορές σε τρία ακυρωτικά μηχανήματα παλαιού τύπου, στα οποία τοποθέτησαν στη σχισμή της επικύρωσης του εισιτηρίου ταινίες και κόλλες.

Ακολούθως άγνωστοι έκαναν γκράφιτι σε δύο ακόμη τρόλεϊ επί της οδού Μαυρομματαίων στο Πεδίον του Αρεως. Στη συνέχεια, δύο άτομα μπήκαν στο λεωφορείο της γραμμής 021 και προκάλεσαν φθορές σε ένα ακυρωτικό μηχάνημα.

Επόμενος στόχος έγινε ένα ακόμη λεωφορείο στην οδό Δαβάκη στο Ιλιον, όπου άγνωστοι έσπασαν ακυρωτικό μηχάνημα που είχε τοποθετεί πρόσφατα. Οι επιθέσεις έληξαν με την καταστροφή τριών ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου σε λεωφορείο στο Γαλάτσι.

Με σφυριά
Πιο αναλυτικά, τέσσερα άτομα στις 23:15 εισήλθαν στο λεωφορείο της γραμμής 054 και αφού έσπασαν με σφυριά τα σύγχρονα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων αποχώρησαν. Μία ημέρα πριν από τα 16 «χτυπήματα», άγνωστοι έσπασαν οκτώ νέα ακυρωτικά μηχανήματα -καθένα κοστίζει 1.100 ευρώ- στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο.

Από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2017 έχουν καταγραφεί 28 βανδαλισμοί και 47 κλοπές ακυρωτικών μηχανημάτων, αξίας περίπου 22.000 ευρώ. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καεί πέντε τρόλεϊ συνολικής αξίας 2.460.000 ευρώ και δύο λεωφορεία με κόστος 300.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθώς φαίνεται να έχουν βασιστεί σε ένα συντονισμένο σχέδιο υπέρ των ελεύθερων μετακινήσεων. Αυτό, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν διάφορες αναρτήσεις σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ενδεικτικά σε μία από αυτές τις δημοσιεύσεις την «ευθύνη» για τις επιθέσεις στην Πατησίων και στη Μαυρομματαίων ανέλαβε ο «Συντονισμός συλλογικοτήτων από το κέντρο για τις ελεύθερες μετακινήσεις».

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε παρέμβαση «προπαγανδιστικού χαρακτήρα σχετικά με τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια και υπέρ των ελεύθερων μετακινήσεων».

Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, επίσης, μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια και κόλλησαν αυτοκόλλητα και αφίσες στα λεωφορεία στα οποία επιτέθηκαν, αλλά και σε διάφορες στάσεις, που ούτε αυτές γλίτωσαν από τη γραφή συνθημάτων με σπρέι.

Μάλιστα, σε ένα από τα κείμενα που μοίρασαν στον κόσμο κατέληγαν στο εξής: «Δεν χτυπάμε εισιτήριο – χτυπάμε ελεγκτές», καλώντας σε συμμετοχή σε πορεία που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία Αττικής.

Προβληματισμός
Η δράση των ομάδων αυτών προκαλεί προβληματισμό στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στον ΟΑΣΑ που το τελευταίο διάστημα έχει ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σειρά εγγράφων και επιστολών για την κατάσταση ζητώντας τη λήψη μέτρων.

Στις επιστολές αυτές αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια τόσο οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί όσο και τα ακριβή σημεία που εγκαθίσταται ο εξοπλισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Πάντως, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο παρουσίασης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, σχολίασε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Ο Ν. Τόσκας σημείωσε δε ότι η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας έχει μειωθεί, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία από τον απολογισμό των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διετία 2015-2016.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

• 1.100€ κοστίζει κάθε ακυρωτικό μηχάνημα νέου τύπου.

• 28 βανδαλισμοί και 47 κλοπές ακυρωτικών μηχανημάτων έχουν σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2017.

• Πέντε τρόλεϊ συνολικής αξίας 2.460.000 ευρώ και δύο λεωφορεία με κόστος 300.000 ευρώ έχουν καεί το τελευταίο 12μηνο.

ΠΗΓΗ – ΕΘΝΟΣ