Προσωρινό «μπλόκο» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

ASSK-2 Προσωρινό… ανάχωμα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου υψώνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επικαλούμενη ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία της κίνησης του πολίτη. 

«Τα δεδομένα στην επιφάνεια της κάρτας (ονοματεπώνυμο, φωτογραφία) και στο chip της κάρτας (αριθμός κάρτας, προφίλ (τύπος) χρήστη και ημερομηνία λήξης δικαιώματος) είναι κατ’ αρχάς πρόσφορα σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς». Όμως, «θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί μέριμνα, εφόσον στο chip τηρείται και κάποιο ιστορικό επικυρώσεων της κάρτας, να τεκμηριώνεται ότι το ιστορικό αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο – και, ως εκ τούτου, το ελάχιστο δυνατό – εν όψει των επιδιωκόμενων σκοπών». Και αυτό γιατί «τα δεδομένα στο chip της κάρτας τηρούνται και μεταδίδονται ανέπαφα και μη κρυπτογραφημένα και, κατά συνέπεια, τυχόν απώλεια της κάρτας δύναται να επιτρέψει σε κάποιον τρίτο να ανακαλύψει και το ιστορικό των μετακινήσεών του» αναφέρει η απόφαση 

Η Αρχή τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο θίγεται υπέρμετρα η ελευθερία της κίνησης της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος το δικαίωμα για ανώνυμη μετακίνηση, και η απώλεια αυτή της ανωνυμίας των μετακινήσεων των επιβατών, θίγει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και της ιδιωτικής ζωής.

 

Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει παράλληλα ότι ο ΟΑΣΑ, στο αρχικό έγγραφό του, επισημαίνει ότι τα στοιχεία που θα συλλέγει θα καταχωρούνται σε ασφαλή βάση δεδομένων ενώ ένα υποσύνολο αυτών θα καταχωρείται σε ενσωµατωµένο micro-chip στην κάρτα, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος επί του µέσου µαζικής µεταφοράς που θα αφορά στην ισχύ ή/και στην εγκυρότητα αυτού του τύπου κοµίστρου.

«Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά σε πλήθος προσωπικών δεδοµένων (όπως Αριθµός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ονοµατεπώνυµο, διεύθυνση κατοικίας κ.α) που θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήµατος, χωρίς όµως να τεκµηριώνονται διεξοδικά οι διαφορετικοί σκοποί που εξυπηρετούνται από την επεξεργασία αυτή». 

πηγη – εθνος