Συγκοινωνίες Αθήνας: Καταρρέουν τα έσοδα, σανίδα σωτηρίας το ηλεκτρονικό εισιτήριο

2af476673ed23c4a07f0d3a1ebce6898_L

Στοιχεία οικονομικής δυσπραγίας φαίνεται ότι υπάρχουν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εισιτηριοδιαφυγή κυμαίνεται από 40 μέχρι 60εκ.ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα η προϋπολογισμένη ζημιά για φέτος αγγίζει τα 77εκ.ευρώ δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα για την επιβίωση του συγκοινωνιακού συστήματος της Αθήνας.

Οι πωλήσεις του 2016 δείχνουν κατάρρευση των εσόδων καθώς το α΄ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών διαμορφώθηκαν στα 37,7 εκατ., καταγράφοντας μείωση 23,44% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015 (49,2 εκατ.).

Οι χειρότερες επιδόσεις του τριμήνου αναλογούν στον Μάρτιο, με τα έσοδα να περιορίζονται κατά 30,8% και να διαμορφώνονται στα 11,9 εκατ. από 17,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015.

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Την ίδια ώρα προχωρά το έργο-ΣΔΙΤ για την λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα λύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος της εισιτηριοδιαφυγής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε όλα τα συστήματα και θα κάνει πρεμιέρα με 3 βασικά στοιχεία που θα αλλάξουν την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών στις Συγκοινωνίες της Αθήνας:

1.Θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο μαζί με την «έξυπνη» κάρτα που θα αντικαταστήσει τις σημερινές απαρχαιωμένες μηνιαίες (η μεγαλύτερης διάρκειας) κάρτες και θα μπορεί να «φορτίζει» με χρήματα.

2.Θα τοποθετηθούν μηχανήματα εσόδου-εξόδου στους σταθμούς του Μετρό με πύλες που θα ανοίγουν μόνο με την ηλεκτρονική ανάγνωση του εισιτηρίου ή της έξυπνης κάρτας. Ίδια μηχανήματα θα τοποθετηθούν και σε λεωφορεία-τρόλεϊ και Τραμ.

3.Θα μπει σε εφαρμογή το σύστημα ζωνικής χρέωσης και με βάση αυτό, όσο πιο μεγάλη είναι η διαδρομή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η χρέωση, δημιουργώντας μία ντε φάκτο αύξηση στην απόλυτη τιμή του εισιτηρίου που ούτως η άλλως είναι μή βιώσιμο για τον ΟΑΣΑ.

Το συγκεκριμένο σύστημα όπου εφαρμόστηκε είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα και έφερε αύξηση στα έσοδα των συγκοινωνιών. Τους επόμενους μήνες ωστόσο πρέπει να γίνει η μεγάλη μάχη να υπάρξει συγκράτηση της πτώσης των εσόδων που έχουν φέρει έμφραγμα στην οικονομική διαχείριση του ομίλου.

ΠΗΓΗ -ypodomes.com