ΣΤΙΣ 18-20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ» – Στο μικροσκόπιο τα εργασιακά

assets_LARGE_t_420_54695477_type13145 Στα τέλη Ιουλίου «κληρώνει» για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και κατώτατο μισθό-τριετίες- επιδόματα. 

 

Το τριήμερο 18-20 Ιουλίου η διεθνής «Επιτροπή Σοφών» για τα εργασιακά επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά με τις πρώτες κρίσιμες απόψεις επί της καυτής ατζέντας στις αποσκευές της.

Μετά τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίες χαρακτηρίζονται «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» από μέλη της Επιτροπής, οι «Σοφοί» καλούνται να συντάξουν μέχρι τις 18 Ιουλίου τις πρώτες αναφορές με τις απόψεις τους για τα κρίσιμα κεφάλαια της διαβούλευσης. Καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνδικαλιστικός νόμος και κατώτατος μισθός μπαίνουν στο μικροσκόπιο των καθηγητών (δυο Γερμανοί, ένας Ολλανδός, δυο Ισπανοί, ένας Πορτογάλος, ένας Ιταλός και ένας Ελληνας) που πρέπει να αναζητήσουν τις αντίστοιχες «βέλτιστες πρακτικές» σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να προτείνουν μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα. Ο Ολλανδός καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Jan van Ours θα συλλέξει τις απόψεις των υπολοίπων επτά μελών ώστε να προκύψει, αν υπάρχει consensus, το πρώτο προσχέδιο πορίσματος.

«Τα μέλη της Επιτροπής έχουν πειστεί πως πρέπει να βρεθούν λύσεις που εξισορροπούν τις απαιτήσεις προώθησης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αρα αναζητούνται ισόρροπες λύσεις», δηλώνει στο «Εθνος» ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης, ο μόνος Ελληνας που μετέχει στην Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με τους δανειστές βάσει και του πορίσματος της Επιτροπής αναμένεται αρκετά σκληρή. «Το ΔΝΤ θέλει αίμα το φθινόπωρο» δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος» το Ταμείο επιχειρεί να προωθήσει τη δική του σκληρή ατζέντα στα εργασιακά που περιλαμβάνει απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ), πιο δύσκολες απεργίες και περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων μέσω συμβάσεων νέου… τύπου, όπως η «μικροεργασία» στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» που αντιστοιχούν σε απασχόληση όποτε επιθυμεί ο εργοδότης, καθώς και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως «συμβόλαια λίγων ωρών» ή «συμβόλαια με το τηλέφωνο».

 

Οσον αφορά στο κρίσιμο θέμα του κατώτατου μισθού, οι δανειστές θέλουν το καθεστώς προσδιορισμού του να παραμείνει ως έχει ενώ διαχρονικά πιέζουν για κατάργηση των ήδη παγωμένων τριετιών όπως και των επιδομάτων που έχουν απομείνει.

Ο κατώτατος μισθός
Ο νόμος 4172 του 2013 που ορίζει τον νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού συμπληρώθηκε το 2014 με τη φράση «και ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Αυτή η επίμαχη προσθήκη μεταφράζεται από μερίδα ειδικών ως έμμεση κατάργηση τριετιών κι επιδομάτων ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως «έντεχνα» αποτυπώνει τη θέληση των δανειστών για ένα «καθαρό ποσό» μισθού, απαλλαγμένο από επιπρόσθετες αμοιβές. «Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν μπορεί να μεταφραστεί ως κατάργηση 3ετίων αλλά αναφέρεται στον κατώτατο μισθό ως ποσό αναφοράς, δηλαδή ως μισθολογικό κατώφλι», διευκρινίζει στο «Εθνος» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος μηχανισμός τίθεται σε ισχύ μετά τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που πλέον ολοκληρώνονται στα τέλη του 2018. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και όχι από την κυβέρνηση κι εκεί θα «κουμπώσει» η τύχη των τριετιών.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με μέλη του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ, οι εργοδότες τάχθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- ομόφωνα υπέρ του επαναπροσδιορισμού της διαδικασίας ορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ ζήτησαν και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξίσωση των όρων λειτουργίας της αγοράς. Δεν τέθηκε θέμα 3ετιών ή αλλαγής του πλαισίου ομαδικών απολύσεων.

πηγη – εθνος