Τρέχουν (και) για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας

Nestos_sm

Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την καταβολή, μέσα στον Ιούνιο της δόσης ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση, αφότου κατέβασαν το…λάβαρο  της αντίστασης, σπεύδουν να υλοποιήσουν όσα απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία της πώλησης της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου. 

Μία από τις εκκρεμότητες αυτές είναι ο καθορισμός τελών διοδίων. Έτσι, η αρχή γίνεται με την επιβολή τελών διοδίων στο τμήμα του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης προβλέπεται:   η «επιβολή τελών διοδίων σε ένα τμήμα του Κάθετου Άξονα Εγνατίας Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα επί των πάσης φύσεως επιτρεπομένων από τον Κ.Ο.Κ. οχημάτων να κινηθούν επί του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατία Οδού της παραγράφου».   

Οι οδηγοί θα ξεκινήσουν να πληρώνουν διόδια από απόψε τα μεσάνυχτα, καθώς ορίζεται ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων στο εν λόγω τμήμα από την ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης στο ΦΕΚ.  Το τέλος διοδίων καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Τρέχουν (και) για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας
Τι ισχύει εάν δεν πληρωθούν τα διόδια

Σύμφωνα με την απόφαση, η διέλευση οχήματος χωρίς την καταβολή των σχετικών διοδίων πιστοποιείται με έγγραφη έκθεση των αρμοδίων οργάνων της εταιρίας.

Αντίγραφο της παραπάνω έκθεσης αποστέλλεται στον υπόχρεο, ο οποίος καλείται να καταβάλει το εικοσαπλάσιο οφειλόμενο τέλος, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή της έκθεσης. Η καταβολή γίνεται με κατάθεση του αντιστοίχου χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας και αποδεικνύεται με αποστολή προς αυτήν μέσα στην ίδια παραπάνω προθεσμία, αντιγράφου της απόδειξης κατάθεσης. Τα ποσά που εισπράττονται από την πληρωμή προστίμων θα καταβάλει η εταιρεία στο φορέα εκμετάλλευσης του τμήματος του Κάθετου Άξονα Εγνατίας Α/Κ Λαγκαδά – Μεθοριακός Σταθμός Προμαχώνα.

Αν η παραπάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το πρόστιμο βεβαιώνεται με πράξη της εταιρείας στο πενηνταπλάσιο της αξίας των διοδίων. Αντίγραφο της παραπάνω πράξης αποστέλλεται προς είσπραξη στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), όπως ισχύει σήμερα και συνοδεύεται από τα οριζόμενα στο άρθρο 55 του Π.δ. 16/1989 (ΦΕΚ 89 Α΄) «Κανονισμός Λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.». Κατά την απόδοση των εισπραχθέντων ποσών θα γίνεται παρακράτηση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%), ως δαπάνη βεβαίωσης και είσπραξης και θα αποδίδεται στον ΚΑΕ 3413 του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό που αποδόθηκε στην εταιρεία μετά τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης θα αποδίδεται από την εταιρεία στο φορέα εκμετάλλευσης του τμήματος.

ΠΗΓΗ – CAPITAL.GR