Εξετάσεις για τα απολυτήρια ιδιωτικών ΤΕΕ και προ του 2004

25506941_yporg.limghandler

Διάταξη που θα τροποποιεί το νομικό πλαίσιο για τις ειδικές πτυχιακές εξετάσεις που θα κληθούν να δώσουν απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καταθέτει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των ενδελεχών ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στο σύνολο των ΤΕΕ της χώρας.

 
Πρόκειται για εξετάσεις που προβλέπονται με νόμο που ψηφίσθηκε επί της υπουργίας Μ. Γιαννάκου και αφορούν σε απολυτήρια αποφοίτων ιδιωτικών ΤΕΕ -κυρίως επαρχιακών περιοχών- που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας την περίοδο 2004-2008 «μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
 
Η διάταξη θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, επεκτείνοντας τις εκ νέου εξετάσεις σε απολυτήρια της τεχνικών ή επαγγελματικών σχολών της δευτεροβάθμιας στα οποία εντοπίζονται ανάλογες παρατυπίες, και πριν το 2004, κατά τη σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Οι εξετάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά εννέα χρόνια μετά την ψήφιση του νομικού πλαισίου.
 
«Οι εξετάσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία «πιστοποίησης προσόντων», είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, που συνεχίζει: «Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε, με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής».
 
Όλα ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, που διαβιβάστηκαν στο ΣΕΕΔΔ για την εκπόνηση των ελέγχων. To σώμα εντόπισε περιστατικά που αφορούν από συστηματική αλλοίωση γραπτών μέχρι μη θεωρημένα απουσιολόγια. Με τη συνεργασία των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε περισσότερες μονάδες τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό που έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, αφού αφορούν σε παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαραίνουν με άμεσες ευθύνες του ίδιους τους υποψηφίους, που σήμερα βρίσκονται νε εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολυθούν, αλλά να κριθούν εκ νέου για το πτυχίο τους.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατήγγειλε εκ νέου «διορισμούς στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών από παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης», υπογραμμίζοντας «τον σοβαρό κίνδυνο που δημιουργείται από την έκδοση πλαστών/παράνομων τίτλων σπουδών».
 

Με επιστολή της στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη, κάλεσε την κυβέρνηση εξίσου να προβεί «σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να τροποποιηθεί το άρθρο 24, παρ. 2 του Ν. 3577/2007 και να μην υπάρχει χρονικός προσδιορισμός στον έλεγχο των παρατυπιών των ιδιωτικών ΤΕΕ (δηλ. να ελέγχονται οι παρανομίες και πριν το 2004)».

 

Τι ανέφερε το εν λόγω άρθρο

1. Τα πτυχία των σχολικών ετών 2004−2005, 2005−2006, 2006−2007 και 2007−2008 των μαθητών Α ́ Κύκλου και Β ́ Κύκλου των ιδιωτικών Τεχνικών – Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.), στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδίως γι’ αυτές που αφορούν στην παράνομη μη λειτουργία του σχολείου, στη μη τήρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, στη μη τήρηση και στη μη συμπλήρωση των επίσημων βιβλίων και στη μη πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, χορηγούνται κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων, οι οποίες θα διενεργούνται γι’ αυτόν το σκοπό. Για την απονομή των πτυχίων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι βαθμοί των γραπτών πτυχιακών εξετάσεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται ο τρόπος διεξαγωγής και η διαδικασία των πτυχιακών εξετάσεων της προηγούμενης παραγράφου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αμοιβή των καθηγητών και των λοιπών μελών των εξεταστικών επιτροπών.

3. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία ήταν ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολικών μονάδων τεχνικής καιεπαγγελματικής εκπαίδευσης και στα οποία τελεσίδικα έχει επιβληθεί η κύρωση της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σχολείου τους, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, δεν μπορούν να ιδρύσουν ιδιωτικό σχολείο στα επόμενα πέντε χρόνια από την επιβολή της κύρωσης. Το αυτό ισχύει και για νομικά πρόσωπα, εάν στον κύριο μέτοχο ή στον εκπρόσωπό τους έχει επιβληθεί η αναφερόμενη κύρωση.

4. Δεν αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική η προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι φέρονται ότι απασχολήθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, στα οποία έχει επιβληθεί η κύρωση της οριστικής άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή της αναστολής της άδειας λειτουργίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού. Η μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ως άνω εκπαιδευτικών, ως εκπαιδευτικής, ισχύει μόνο για το σχολικό έτος κατά το οποίο διαπιστώθηκε η μη εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

πηγη – αυγη