Απάντηση Σπίρτζη στα σχόλια για τις Διοικήσεις σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ

image Απάντηση στα σχόλια Αυγενάκης για τις τοποθετήσεις διοικήσεων σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ έδωσε με χθεσινή του ομιλία ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χ. Σπίρτζης στη Βουλή.


 
Όπως είπε : «αυτή η τροπολογία έγινε με παρότρυνση Βουλευτών της Αντιπολίτευσης την Παρασκευή για να μην υπάρχει, κατά την άποψή τους, θέμα ερμηνείας, παρά το γεγονός ότι και ο ν. 3920/2011 και το ίδιο άρθρο του νόμου που τροποποιούμε και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται διακριτά στο ότι υπάρχει ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των Οργανισμών ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ ΚΑΙ ΟΣΥ.

…Η πολιτική μας που έγκειται στο να υπάρχει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος προκύπτει από τη στάση μιας δημοκρατικής διοίκησης στους οργανισμούς του δημοσίου και του έργου αναδιάρθρωσης των αστικών μεταφορών υπέρ των πολιτών. Βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων των απερχόμενων διοικήσεων προς τους Θεσμούς εν αγνοία της Κυβέρνησης. Για να γνωρίζει το Κοινοβούλιο τι βρήκαμε, θα ήθελα να σας πω ότι βρήκαμε μια διαπραγμάτευση που είχε γίνει από τη Διοίκηση του ΟΑΣΑ με τους Θεσμούς χωρίς να την ξέρουμε και μέσω της οποίας προτεινόταν το ίδιο πρόσωπο να είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος όχι μόνο στον ΟΑΣΑ, αλλά και στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ. Ένας άνθρωπος!

Εδώ τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την ενοποίηση μέσα στους Οργανισμούς ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ και η πρόταση που είχε γίνει προς τους Θεσμούς ήταν ο ίδιος άνθρωπος να είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και στους τρεις οργανισμούς, γιατί μάλλον τα πήγε πάρα πολύ καλά!

Αυτά είχαν κανονίσει οι απερχόμενες διοικήσεις των φορέων και η πολιτική μας βρίσκεται στον αντίποδα του να υπάρχουν ιδιώτες και νοικιασμένοι υπάλληλοι για οδηγοί, ελεγκτές και στελέχη αυτών των οργανισμών που υπήρχε στο action plan της αναδιάρθρωσης των αστικών μεταφορών στην αρχική εισήγηση.

Επίσης, βρίσκεται στον αντίποδα του να υπάρχουν εθελοντές ελεγκτές ή κεφαλοκυνηγοί που θα αμείβονται από τα πρόστιμα, βρίσκεται στον αντίποδα τού όλοι οι διευθυντές, οι τμηματάρχες, όλοι όσοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ευθύνης στους τρεις οργανισμούς να μην έχουν γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια, να μην έχουν περάσει από υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά να έχουν γίνει με τοποθετήσεις των γνωστών μηχανισμών που εξυπηρετούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Ακόμα, βρίσκεται στον αντίποδα τού να υπάρχει ειδικό σώμα αστυνομίας στις μεταφορές, όπως ήρθε στις προτάσεις, αλλά και στον αντίποδα τού να καταργηθεί η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Επιπλέον, βρίσκεται στον αντίποδα τού να μην υπογράφονται συμβάσεις εις βάρος του δημοσίου μεταξύ ΟΑΣΑ και εταιρειών προς ιδιωτικοποίηση, για να συνεχίζει να χάνει το δημόσιο και οι αστικές μεταφορές έσοδα προς όφελος των ιδιωτών.

Επίσης, βρίσκεται στον αντίποδα του να μην υπάρχουν συμβάσεις συγκεκριμένων εταιρειών επικοινωνίας που κοστίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι τρεις διακριτοί πρόεδροι που διασφαλίζουν μια διαφανέστερη και δημοκρατική λειτουργία.

Τέλος, βρίσκεται στον αντίποδα ώστε οι διοικήσεις των εταιρειών του ελληνικού δημοσίου να είναι διοικήσεις της χώρας και όχι άλλων. Θα ήθελα να σας καταθέσω και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη συγκεκριμένη τροπολογία και τις αναφορές της Διοίκησης που δείχνουν ότι δεν προκύπτει κανένα βάρος στον κρατικό Προϋπολογισμό.

Επίσης, θα ήθελα να καταθέσω και αυτό που υπέγραψε η προηγούμενη Διοίκηση του ΟΑΣΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο θα ίσχυε πιθανά και μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εις βάρος του ελληνικού δημόσιου και των αστικών μεταφορών. Για να καταλάβουμε τι γινόταν!

Και προφανώς δεν έχουμε καμία διάθεση να κρύψουμε τίποτα. Μόλις πάνε οι νέες διοικήσεις, θα βγουν και όλα τα υπόλοιπα που γινόντουσαν εκεί. Επίσης, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει κι άλλη μια τροπολογία. Υπήρχε μια ημερομηνία για την κατάθεση φακέλων για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων των ραδιοφωνικών σταθμών.

Υπάρχουν αιτήματα για παράταση, δεδομένου ότι λόγω των εκλογών, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αυτό το φάκελο. Δίνουμε, λοιπόν, μια νέα παράταση για ένα δίμηνο -δεν είναι κάτι σημαντικό-, ώστε να μπορέσουν και αυτοί οι σταθμοί να καταθέσουν τους φακέλους τους.»

πηγη – ypodomes.com