Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Φθινόπωρο 2015

AM_Peiraias_progress_Oct15_LG

Μετά από ένα πολύμηνο διάστημα στασιμότητας στα έργα της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, έχουν αρχίσει και πάλι τις τελευταίες βδομάδες να αχνοφαίνονται οι ελπίδες για την επιστροφή του έργου στους κανονικούς ρυθμούς.

Όταν τον περασμένο Απρίλιο ο μετροπόντικας έφτασε στο σταθμό της Νίκαιας, όλα έδειχναν πως το έργο κινείται σύμφωνα (ή πολύ κοντά) με το χρονοδιάγραμμα. Μετά από μία δίμηνη συντήρηση του μηχανήματος, η εκσκαφή της σήραγγας θα ξεκινούσε μέσα στο καλοκαίρι και ως το τέλος αυτής της χρονιάς ο μετροπόντικας θα έμπαινε στο σταθμό Μανιάτικα αλλά και στην τελική ευθεία για να καταλήξει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά μέσα στο 2016.

Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε. Τα capital controls, ο νόμος για την απόδοση του ΦΠΑ και ένα πλήθος γραφειοκρατικών προβλημάτων έχουν καθηλώσει το μετροπόντικα τους τελευταίους 7 μήνες. Τα προβλήματα αυτά όμως έχουν αρχίσει να λύνονται τις τελευταίες βδομάδες. Ήδη αυτό τον καιρό υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στο σταθμό της Νίκαιας με τον μετροπόντικα να βρίσκεται υπό συντήρηση ενώ λύθηκαν και γραφειοκρατικά προβλήματα που δεν επέτρεπαν τη συνέχιση της εκσκαφής της σήραγγας. Στην καλύτερη περίπτωση όμως τα έργα θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές του 2016, προσθέτοντας πάνω από 6 μήνες καθυστερήσεων στο χρονοδιάγραμμα.

Ένα άλλο πρόγραμμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της κατασκευής του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά. Οι κύριες εργασίες εκσκαφής δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και αν αυτό δεν επιτευχθεί έως τις αρχές του 2016 τότε είναι πιθανό το έργο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. 

Η πορεία των εργασιών του έργου τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με την Αττικό Μετρό έχει ως εξής:

  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη (Σεπτέμβριος) βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής περιμετρικών τοίχων και υποστυλωμάτων ως το επίπεδο μηχανολογικού ορόφου. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή πλάκας μηχανολογικού ορόφου. Σε εξέλιξη (Οκτώβριος) βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης προκατασκευασμένων στοιχείων ψευδοσήραγγας.
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή τμήματος της πλάκας οροφής του κυρίως σταθμού καθώς και η συντήρηση ΤΒΜ.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φάσης Α1 (νότιο μέτωπο – ανατολική στοά και βόρειο μέτωπο – δυτική στοά) της κύριας σήραγγας του σταθμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και προσωρινής αντιστήριξης φάσης Α2 (βόρειο μέτωπο – ανατολική στοά και νότιο μέτωπο – δυτική στοά).
  • Σταθμός Πειραιά: Στο φρέαρ Ρολόι σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αρχαιολογικής ανασκαφής.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Στον κυρίως σταθμό, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες υδατοστεγάνωσης και σκυροδέτησης πλάκας θεμελίωσης και περιμετρικών τοιχίων έως το επίπεδο των αποβαθρών. Στο φρέαρ αερισμού Δημοτικού Θεάτρου ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή και αποξήλωση. Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑ.ΠΕΙ. σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής Α΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 27μ/140μ) καθώς και οι εργασίες εκσκαφής Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 24μ/140μ). Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς Δημοτικό Θέατρο εξελίσσεται η εκσκαφή Β΄φάσης (πρόοδος εκσκαφής 27μ/63μ). Στο φρέαρ Πανεπιστήμιο σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική διερεύνηση στις περιοχές των παρακάμψεων δικτύων.
  • Συνεχίζεται η συντήρηση του μηχανήματος ΤΒΜ και η μερική μετεγκατάσταση εργοταξίου ΤΒΜ. Η εκσκαφή σήραγγας έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50,34%.

Πρόοδος επέκτασης Τραμ 

Το έργο της επέκτασης του Τραμ προς τον Πειραιά είναι ένα ακόμα έργο που δεν είναι έτοιμο στην ώρα του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωσή του έπρεπε να γίνει αυτό το Δεκέμβριο. Η πρόοδος των εργασιών όμως φτάνει μόλις στο 25%. Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός υποδομών κ. Σπίρτζης δήλωσε πως το έργο είναι δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 «αν δουλευτεί εντατικά» και αν το υπουργείο «ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την εργολήπτρια εταιρεία».

Κρίνοντας όμως από την μέχρι τώρα ιστορία του έργου και την πορεία των εργασιών αυτό θα ήταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Κατά τη γνώμη μας, ένας πιο ρεαλιστικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της επέκτασης (αν δεν προκύψουν επιπλέον προβλήματα) είναι τα μέσα του 2017. 

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών της επέκτασης έχει ως εξής:

  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μετατοπίσεις δικτύων: αποχέτευσης και δικτύων ΕΠΑ στην οδό Βασ. Γεωργίου, μετατόπισης δικτύων ΕΥΔΑΠ (ύδρευσης και αποχέτευσης), ΔΕΗ και ΕΠΑ στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της Γρ Λαμπράκη, αποχέτευσης και ΕΠΑ στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, ΟΤΕ και οπτικών ινών στην οδό Εθν. Αντιστάσεως και οδοφωτισμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της Γρ. Λαμπράκη. Ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποξήλωσης δικτύων τρόλεϊ στις οδούς Βασ. Γεωργίου και Εθν. Αντιστάσεως.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται αρχαιολογική ανασκαφή στα ορύγματα μετατοπίσεων δικτύων ΟΚΩ στις οδούς Γρ. Λαμπράκη και Γεωργίου.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής επιδομής, στη γέφυρα Παπανδρέου, την οδό Μ. Ασίας, την αναστροφή Λαμπράκη και τη Γέφυρα Λαμπράκη. Ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή των στάσεων στην οδό Μικράς Ασίας και στη Γέφυρα Γρ. Λαμπράκη. Ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες θεμελίωσης των ιστών Catenary στις οδούς Γρ. Λαμπράκη και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αστικού σχεδιασμού στο προσκείμενο πεζοδρόμιο της οδού Μικράς Ασίας, της οδού Εθν. Αντιστάσεως. Στη διαμόρφωση του κόμβου Ακτής Θεμιστοκλέους και Ζαννή, βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η εγκατάσταση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων με τον συνεπακόλουθο αστικό σχεδιασμό στην 34ουΣυντάγματος ενώ έχει ολοκληρωθεί ο αστικός σχεδιασμός στο προσκείμενο Λαμπράκη μεταξύ Μπουμπουλίνας και Β. Γεωργίου.

 

ΠΗΓΗ – ATHENSTRANSPORT.COM