Στάση εργασίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό, στις 3/11, από τις 21.00

METRO STATHMOS

Στάση εργασίας, από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας, στις 3 Νοεμβρίου, προκήρυξαν οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ και οι ηλεκτροδηγοί του μετρό.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ολιγωρίας των υπευθύνων για τη φθίνουσα πορεία των μέσων σταθερής τροχιάς.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι περικοπές δαπανών και «προσωπικού, που θα προκύψουν από πιθανές συγχωνεύσεις υπηρεσιών, όπως αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ, που συμπεριελήφθη στα προαπαιτούμενα, θα δημιουργήσουν ανάγκες που θα καλυφθούν από «μεγαλοεργολάβους».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Παρ’ όλες τις περικοπές μισθών που έχουν εφαρμοστεί, οι οποίες έχουν φθάσει σε ποσοστό άνω του 50%, παρ’ όλο που ψηφίστηκε ειδικός νόμος για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των συγκοινωνιών (3920/11), παρ’ όλο που υπήρξε ενοποίηση των εταιρειών τεσσεράμισι χρόνια μετά, είναι μάλλον βέβαιοότι όλες οι θυσίες πάνε χαμένες. 

Αυτό εκτός των άλλων, προκύπτει και από το γεγονός ότι οι αστικές συγκοινωνίες περιλαμβάνονται και πάλι στο 3ο κατά σειρά μνημόνιο, για λόγους που η ευθύνη σε καμία περίπτωση δε βαρύνει τους εργαζόμενους αλλά τις διοικήσεις που είχαν – λόγω και της 19μηνης επιστράτευσης – αυτοκρατορικά δικαιώματα να διοικούν με πλήρη ασυδοσία.

Στο περίφημο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποτελεί και παράρτημα του τελευταίου νόμου (4337/15), δεν αφορά κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό, ούτε αναφέρονται ποσοτικά στοιχεία – προβλέψεις ή στόχοι – που να «δείχνουν» το όφελος που θα προκύψει.

Αντιθέτως, από τα στοιχεία που περιγράφει, το βέβαιο είναι οι «περικοπές δαπανών» και «προσωπικού» που θα προκύψουν από πιθανές συγχωνεύσεις υπηρεσιών, θα δημιουργήσουν ανάγκες που θα καλυφθούν από μεγαλοεργολάβους.

Προφανώς επίσης, η «οικονομία κλίμακας» που ενδεχομένως προκύψει, θα χρησιμοποιηθεί ως αμοιβή του όποιου εξωτερικού – διεθνούς συμβούλου που θα αναλάβει «τη δουλειά» του σχεδιασμού, μια και στην «Ψωροκώσταινα» δεν υπάρχουν ικανοί τεχνοκράτες ειδικευμένοι στο αντικείμενο.

Ακόμα και να υπάρχουν ποιός να τους ανακαλύψει όταν όλα αυτά τα χρόνια με το καθεστώς «ημετέρων», το οποίο οικοδομήθηκε στις συγκοινωνίες, η μαζική περιθωριοποίηση ικανών και πεπειραμένων στελεχών έχει καταστεί κανόνας.

Είναι αυταπόδεικτο πως για όλα αυτά την ευθύνη φέρουν οι επικεφαλής των φορέων, οι οποίοι με τις ενέργειές τους δρουν καταστροφικά για τις επιχειρήσεις που διοικούν.

Στη ΣΤΑΣΥ πχ ενώ είναι υπαρκτό το δραματικό πρόβλημα σχετικά με τα οργανικά κενά που υπάρχουν σε τομείς της «1ηςΓραμμής», δηλαδή στη Λειτουργία καθώς και στη συντήρηση, αντί να γίνουν ενέργειες για την στελέχωση των τομέων που είναι η κινητήριος δύναμη των μετακινήσεων, η Διοίκηση επιλέγει να αναβαθμίζει και να τοποθετεί υπαλλήλους με προσωρινή ανάθεση καθηκόντων, τις περισσότερες φορές μόνο και μόνο για να λαμβάνουν τα επιδόματα ευθύνης που προκύπτουν «εκ της θέσεως».

Σημειώνουμε με αφορμή όλα αυτά την ολιγωρία – αν και νομικά υπήρχε η δυνατότητα – να συμπληρωθεί το οργανόγραμμα της ΣΤΑΣΥ με τον ακριβή αριθμό οργανικών θέσεων ανά διοικητική μονάδα, την περιγραφή θέσεων εργασίας, πράγματα αυτονόητα αλλά και ενοχλητικά όταν θέλεις να βολεύεις ημετέρους.

Δεν αναφερόμαστε στα προβλήματα των ελλείψεων σε τροχαίο υλικό στην Γραμμή 1, στο χρονίζον πρόβλημα της παραλαβής των συρμών 3ης σειράς στο Μετρό κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Επειδή λοιπόν τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και επειδή για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι (Διοίκηση Εταιρείας, Πολιτικοί προϊστάμενοι κ.ά.), τα ως άνω ΔΣ των Σωματείων, αποφάσισανγια την πραγματοποίηση μίας (1) προειδοποιητικής Στάσης Εργασίας, την Τρίτη 3/11/15 από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την κακοδιαχείριση ή ακόμα και την ολιγωρία των υπευθύνων για την κατάντια των Μέσων. 

πηγη – metaforespress