ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ 2016 Μισθολόγιο νέου τύπου στο Δημόσιο

newego_LARGE_t_420_54371148_type12713 Τους άξονες του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2016, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το νέο σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι και κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, η κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης, αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις παρεμβάσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τεχνικά κλιμάκια όπου συζητείται το πλαίσιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάληψη μέτρων για παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με την αναδιάρθρωση των μισθών αλλά και του βαθμολογίου.

Η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έχει αντιπροτείνει την αναμόρφωση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο το 2016, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη μείωση μισθών και προτάσσει την παρέμβαση στα επιδόματα και στην προσωπική διαφορά προκειμένου να επιτευχθεί η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία σε όλο το Δημόσιο.

Ο αρμόδιος αν. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει σε συναντήσεις που είχε στο πρόσφατο παρελθόν με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συζητήσει παρεμβάσεις στο μισθολόγιο από το 2016 μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών και την περιγραφή των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την εκκίνηση της στοχοθεσίας και του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για τις αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα αφορούν:

• Το σύνολο του μισθολογικού κόστους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές ανακατανομές κονδυλίων. Στόχος είναι η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, διαθέτουν την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ακόμα 66.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πολιτικοί μηχανικοί του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά αφορούσε τους υπάλληλους που με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου δέχτηκαν μειώσεις πάνω από 25% του μισθού τους. Μετά την πρώτη περικοπή, πάγωσε η μείωση των επιπλέον ποσών (πέραν του 25%), τα οποία κράτησαν στη μισθοδοσία τους ως «προσωπική διαφορά». Η απομείωση της υπερβάλλουσας διαφοράς αναμένεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

• Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί η μείωση μέρους της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο, προκειμένου να διατηρήσουν ένα σημαντικό μέρος της προσωπικής διαφοράς.

Εναλλακτική λύση
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό συζητούν την εναλλακτική λύση της δημιουργίας ειδικού μισθολογίου για τους εργαζομένους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Η κατάργηση ή ο περιορισμός μη μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε ομάδες υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το άνοιγμα της ψαλίδας αποδοχών μεταξύ των νεοεισερχομένων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, αλλά είναι θετική στην αύξηση των επιδομάτων όσων καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές).

 

ΠΗΓΗ – ΕΘΝΟΣ