Σε περιστολή των εξόδων προχωρούν οι ΟΣΥ, λόγω υστέρησης εσόδων

ETHEL54

Την κακή εικόνα των εσόδων των συγκοινωνιακών εταιρειών και κυρίως της εταιρείας των λεωφορείων και τρόλεϊ επιχειρεί να βελτιώσει η διοίκηση των ΟΣΥ, προχωρώντας σε περιορισμό των εξόδων της, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η μείωση της τιμής των εισιτηρίων, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και η συνολικά περιορισμένη κινητικότητα, έχουν οδηγήσει σε σημαντική υστέρηση των εσόδων των συγκοινωνιακών εταιρειών, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τον Ιανουάριο του 2015.

Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στο τέλος του 2014. Ωστόσο, η εντυπωσιακά αυξητική πορεία των εσόδων το πρώτο 8μηνο του έτους διασφάλισε ένα θετικό αποτέλεσμα για το 12μηνο. Πέραν των προσπαθειών για ενίσχυση της επιβατικής κίνησης, που αποδίδει συνήθως σε δεύτερο χρόνο σε επίπεδο εσόδων, η διοίκηση των ΟΣΥ επικεντρώνεται στην περιστολή των εξόδων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση των ΟΣΥ κατόρθωσε να «κλείσει» το νέο συμβόλαιο με την ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει τα οχήματά της, με σημαντικά βελτιωμένους όρους.

Συγκεκριμένα, ύστερα από πολύμηνη διαπραγμάτευση της διοίκησης των ΟΣΥ και των εργαζομένων στο Τμήμα Ασφαλιστικής Κάλυψης και Διεύθυνσης Προμηθειών της εταιρείας με την ανάδοχο εταιρεία «Γ. Σιδέρης Ασφαλιστική ΑΕΓΑ», πέτυχε τη μείωση της τιμής της ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων της παλαιάς ΕΘΕΛ (λεωφορείων) και των περιουσιακών της στοιχείων κατά 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η προσφορά που έδωσε η μειοδότρια εταιρεία –και μοναδική συμμετέχουσα στον σχετικό διαγωνισμό– ανερχόταν στα 21.080.372 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών ήταν το συμβόλαιο να «κλείσει» σε τιμή 17.180.000 ευρώ, παρέχοντας ακριβώς τις ίδιες καλύψεις. Αντίστοιχη κίνηση θα επιχειρήσει να κάνει η διοίκηση των ΟΣΥ και στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την ασφαλιστική κάλυψη των τρόλεϊ.

Στο μεταξύ, η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε μείωση κατά 30% των εξόδων για υπηρεσίες καθαρισμού οχημάτων και εγκαταστάσεων, εξοικονομώντας 1 εκατ. ευρώ, και κατά 30% για τις υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων, περιορίζοντας τα έξοδά της κατά 120.000 ευρώ.

 

πηγη – metaforespress