Εθνική Τράπεζα: Ερχεται νέα μείωση τιμών στα ακίνητα αν δεν «κουρευτούν» οι φόροι

19668779_PAGRATI.limghandler Χωρίς γενναία μείωση των φόρων στα ακίνητα, η ζήτηση στην κτηματαγορά θα παραμείνει παγωμένη και φέτος, και η πτώση των τιμών θα συνεχισθεί. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια ακριβώς θα είναι η μείωση, ωστόσο δεν αποκλείεται να συνεχισθεί με παρόμοιους με του 2014 ρυθμούς.

Σε αυτο το μήνυμα καταλήγουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν βάλει χαμηλότερα τον φετινό πήχη ως προς τα προσδοκομένα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων, τότε θα συνεχιστθεί η υποχώρηση των τιμών, που πέρυσι κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 7,4%.

Στην άποψη αυτή συγκλίνουν στελέχη του χώρου, που μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) που έγινε το Σάββατο ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο ο νέος Φόρος Μεγάλης ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ να έχει σαν στόχο χαμηλότερο ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα γιατί θα επιβαρύνει παραπάνω τους κατόχους μεσαίας ιδιοκτησίας, με συνέπεια περαιτέρω πτώση της ζήτησης, και άρα των τιμών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στην εκδήλωση του ΕΛΙΕ ο Ι. Γόρδιος, εκπρόσωπος της Εθνικής τράπεζας. “Αν δεν υπάρξει ορθολογικότερη πολιτική στο κομμάτι της φορολογίας τότε η πτώση της κτηματαγοράς θα συνεχιστεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία, γιατί το όφελος από τους φόρους θα είναι ελάχιστο σε σχέση με τη ζημιά που θα προκαλείται από τις απώλειες στις αξίες των ακινήτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η μείωση των τιμών στην αγορά κατοικίας κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 35% με 40% ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με ποσοστά της τάξης του 50% να καταγράφονται -λόγω υπερφορολόγησης- τόσο στις πολύ ακριβές κατοικίες, όσο και στις πολύ φθηνές κατοικίες λόγω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Δεν έχει μειωθεί το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών

Τα μηνύματα για την πορεία της αγοράς κατοικίας το 2014 πάντως μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν. Το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα αυξήθηκε.

Κι αυτό καθώς οι πωλητές αυξήθηκαν, όταν την ίδια στιγμή καταγράφηκε σχεδόν πλήρης ανυπαρξία αγοραστών εξαιτίας πέντε παραγόντων :
* Υπέρμετρη φορολογία ακίνητης περιουσίας
* Υψηλή ανεργία
* Συρρίκνωση εισοδημάτων
* Ανυπαρξία δανείων από τράπεζες
* Κακή ψυχολογία χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ

Στην αύξηση των κενών κατοικιών έχει επίσης συμβάλλει ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων λόγω οικονομικής αδυναμίας, ότι αρκετοί Ελληνες έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση εργασίας, καθώς επίσης ότι αρκετοί αλλοδαποί που εργάζονταν στην Ελλάδα έχουν αποχωρήσει.

Και μπορεί να μην υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν σε εκτιμήσεις ακινήτων για τραπεζικούς σκοπούς, πέρυσι έγιναν πανελλαδικά μόλις 16.331 εκτιμήσεις, είτε για αγοραπωλησίες με δάνειο, είτε για ανέγερση, για αποπεράτωση κ.οκ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από παράγοντες της κτηματαγοράς σύμφωνα με τους οποίους οι αγοραπωλησίες εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν μεταξύ 10.000 – 15.000 πανελλαδικά.

Ποιοί αγοράζουν

Οσο για εκείνους τους λίγους που αγόρασαν σπίτι πέρυσι, στην πλειοψηφία τους το έκαναν αποκλειστικά με μετρητά.

Ερευνες μεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι πρόκειται κυρίως για μικρομεσαία νοικοκυριά και συνταξιούχους, που πλήρωσαν μετρητοίς, με τις συναλλαγές να αφορούν σε ποσά αξίας 100-125.000 ευρώ για ένα παλαιο διαμέρισμα, ηλικίας 20 με 30 ετών.

Πρόκειται για ευκαιρίες με το σκεπτικό ότι η αντίστοιχη αξία του ίδιου τύπου ακινήτου το 2009 ήταν στα 180.000 ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, έχασε το 41-44% της αξίας του.

Πριν από κάθε αγορά, οι ενδιαφερόμενοι συχνά παίρνουν προσφορές από συνεργεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών αυτών ακινήτων (π.χ. τοποθέτηση διπλών τζαμιών, μπόιλερ, εγκατάσταση φυσικού αερίου), και μετά διαπραγματεύονται την τιμή με τον ιδιοκτήτη, αναφέρουν από την πλευρά εκπρόσωποι μεσιτικών γραφείων.

Σαν αποτέλεσμα η έκπτωση που πετυχαίνουν είναι μεταξύ 10-30% και αφορά σε εργασίες και επισκευές σαν τις παραπάνω.

 

πηγη – τα νεα