Ψήφο εμπιστοσύνης, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, δίνουν οι επιβάτες

leoforeio-ethel

Θετικά αποτιμούν οι χρήστες μέσων μεταφοράς τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου στα εισιτήρια και τις μηνιαίες κάρτες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία MRB κατά το διάστημα 3 έως 10 Δεκεμβρίου. Τρεις, δηλαδή, μήνες μετά από την έναρξη εφαρμογής της νέα τιμολογιακής πολιτικής, όπως μετέδωσε το capital.gr.

 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα μειώθηκε στα 30 από 45 ευρώ, ενώ η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώθηκε στο 1,20 από 1,40 ευρώ. Καταργήθηκε ακόμη η κάρτα απεριόριστων διαδρομών αξίας 20 ευρώ, ενώ η χρονική διάρκεια του εισιτηρίου περιορίστηκε από μιάμιση ώρα σε 70 λεπτά.

«Τηρουμένων των αναλογιών, θα λέγαμε ότι ποσοστό του 39% αντιπροσωπεύει την «πρόθεση ψήφου», την αποδοχή των ερωτηθέντων στα νέα τιμολόγια. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του 69% απεικονίζει την «παράσταση νίκης», τη δυναμική στο επιβατικό κοινό που έχει δημιουργήσει η νέα τιμολογιακή πολιτική.

Στόχος μας είναι οι περιστασιακοί να γίνουν μόνιμοι χρήστες των αστικών συγκοινωνιών και τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν ότι το έδαφος είναι πρόσφορο. Επιδιώκουμε, επίσης, να αυξήσουμε τα ποσοστά της χρήσης των μέσων μεταφοράς στις νέες ηλικίες», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης.

Παράλληλα, οι χρήστες των ηλικιών 18-24, 25-34 και 35-44 αναφέρουν πως οι μετακινήσεις τους στα εισιτήρια και τις μηνιαίες κάρτες θα επηρεαστούν, λόγω των αλλαγών, θετικά σε ποσοστό 38%, 58% και 44%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες κάτοικοι των βορείων προαστίων εκτιμούν κατά 66% και 61% ότι οι αλλαγές «μάλλον δεν θα επηρεάσουν» την καθημερινότητα των δικών τους μετακινήσεων, όπως και του κοινωνικού συνόλου, αντίστοιχα.

Όσον αφορά την αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών, με κλίμακα ικανοποίησης από 1 έως 5 61% των ερωτηθέντων χρηστών είναι ικανοποιημένοι από 1 έως 2. Το ποσοστό αυτό όμως, υποχωρεί στις περιοχές του Νότιου, Δυτικού Τομέα και Πειραιά. Ταυτόχρονα, σε σχέση με τη μετεπιβίβαση περίπου οι μισοί χρήστες αστικών μέσων μεταφοράς απαντούν ότι συνήθως χρησιμοποιούν πάνω από 1 μέσο (47%).

Όπως ακόμη φανερώνει η έρευνα, το λεωφορείο είναι πρώτο αστικό μέσο μεταφοράς στη χρήση γενικά και το κύριο μέσο μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής. Ακολουθούν το ΙΧ αυτοκίνητο, το μετρό (γραμμή 2 και 3) και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Οι άνδρες χρησιμοποιούν το ΙΧ πολύ συχνότερα από τις γυναίκες στις μετακινήσεις τους, ενώ οι γυναίκες προτιμούν το λεωφορείο αντί του ΙΧ τους.

Κατά την έρευνα, ο κύριος λόγος που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες είναι σε μεγάλο βαθμό η οικονομία (φθηνό εισιτήριο, οικονομικό μέσο, value for money), η κοντινή πρόσβαση σε αυτές, η ταχύτητα και η ασφάλεια.

Οι δύο αυτές κινήσεις είχαν προκαλέσει αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι οι χρήστες είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται τη νέα κάρτα αξίας 30 ευρώ, ενώ το «ψαλίδισμα» στην χρονική διάρκεια του εισιτηρίου αυξάνει την τιμή του εισιτηρίου ανά λεπτό επιβίβασης.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δικτύου με στόχο οι λεωφορειακές γραμμές να λειτουργούν υποστηρικτικά του μετρό. Ποια είναι όμως η απήχηση των αλλαγών αυτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που στηρίχθηκε σε δείγμα 762 κατοίκων της Αθήνας;

Tα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική επηρεάζουν θετικά τις μετακινήσεις του, ενώ το 69% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι επηρεάζουν θετικά το κοινωνικό σύνολο.

 

ΠΗΓΗ – METAFORESPRESS