«Πράσινο» για άλλες 1.480 προσλήψεις και συμβάσεις

assets_LARGE_t_420_54456333_type12713 Την έγκρισή του για άλλες 1.480 κατ’ εξαίρεση προσλήψεις και παρατάσεις συμβάσεων μέσα στην προεκλογική περίοδο έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να καλυφθούν σοβαρές και κατεπείγουσες ανάγκες.

 

Η επιτροπή ΣτΕ, που κατά τον νόμο είναι η μόνη αρμόδια να επιτρέψει -για εξαιρετικούς λόγους- προσλήψεις την περίοδο από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, έχει ανάψει «πράσινο φως» συνολικά για 3.616 προσλήψεις μέχρι στιγμής, ενώ απέρριψε αντίστοιχα αιτήματα για προσλήψεις 2.401 ατόμων (αρχικά για 14.760) κρίνοντας ότι στην περίπτωσή τους δεν συντρέχει λόγος κατεπείγοντος και προλαβαίνει η νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες.

Από τον νέο κύκλο αδειών που χορήγησε το ΣτΕ αξιολογώντας σχετικά αιτήματα, τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Πολιτισμού με 1.042 παρατάσεις συμβάσεων και ακολουθεί ο «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ) με 236 προσλήψεις συμβασιούχων.

Τα αιτήματα
Τα αιτήματα του υπουργείου Πολιτισμού οδήγησαν σε αλλεπάλληλες έγγραφες και τηλεφωνικές επικοινωνίες με το ΣτΕ, καθώς αρχικά υποβλήθηκαν για πρόσληψη 6.825 συμβασιούχων και για παράταση 7.935 συμβάσεων για διάφορες ειδικότητες που αφορούσαν την εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων αρχαιολογικών έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για το 2015, αλλά και τη λειτουργία κατά τη θερινή περίοδο (1-4-15 έως 31-10-15) αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο (8 π.μ. έως 8 μ.μ.).

Το ΣτΕ ζήτησε να διευκρινιστούν πλήρως διάφορα στοιχεία και οι επείγουσες και σοβαρές ανάγκες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τα αρχικά αιτήματα μειώθηκαν σε προσλήψεις 1.150 και παρατάσεις συμβάσεων 1.042 ατόμων στην προεκλογική περίοδο. Το ΣτΕ (πρόεδρος Γ. Παπαγεωργίου, εισηγητής Ρ. Γιαννουλάτου) δέχθηκε ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη ανανέωσης συμβάσεων 1.042 ατόμων που απασχολούνται ήδη στα σχετικά έργα για να μη διακοπεί η εκτέλεσή τους.

Αντίθετα, έκρινε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για πρόσληψη 1.150 ατόμων που θα απασχοληθούν για πρώτη φορά σε έργα ΕΣΠΑ του 2015, καθώς οι συμβάσεις αυτές μπορούν να καταρτιστούν μέχρι τέλος του χρόνου. Απέρριψε επίσης το αίτημα για κατ’ εξαίρεση πρόσληψη 1.251 υπαλλήλων αναγκαίων για τις αυξημένες βάρδιες της θερινής περιόδου.

Το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι η επέκταση του ωραρίου σε 138 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία οδήγησε σε αύξηση της επισκεψιμότητας και των εισπράξεων κατά 22% (σε σύγκριση με το 2013) αλλά και του τουριστικού ρεύματος σε πολλές περιοχές και ιδίως στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι αν καθυστερήσουν οι προσλήψεις, θα υπάρξουν καταλυτικές επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν, ενώ θα τεθεί σε κίνδυνο η ευρύτερη λειτουργία των χώρων αυτών, λόγω έλλειψης προσωπικού φυλακτικού και καθαριότητας.

Ωστόσο, το ΣτΕ «μπλόκαρε» τις προσλήψεις κρίνοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνουν κατεπειγόντως μέσα στην προεκλογική περίοδο, καθώς πέρυσι η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση μήνα και επομένως επαρκεί ο χρόνος για να κάνει τις προσλήψεις η νέα κυβέρνηση. Το ΣτΕ επέτρεψε προσλήψεις 236 συμβασιούχων για 2 μήνες (για συνολικά 14.160 ημερομίσθια) προκειμένου ως ανειδίκευτο προσωπικό να βοηθήσουν το μόνιμο προσωπικό να αποκαταστήσει πληθώρα βλαβών σε πύργους έδρασης και γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης που προκάλεσαν διακοπή ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές, μετά την πρόσφατη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

«Ναι» σε 6μηνες συμβάσεις 189 ιατρών και νοσηλευτών είπε το ΣτΕ για παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, με ανανέωση 87 συμβάσεων σε Αττική, Κορινθία και κατάρτιση 102 νέων συμβάσεων σε Δράμα, Ξάνθη, Εβρο.

Ακόμα ενέκρινε προσλήψεις 12 υπαλλήλων (νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων κλπ.) στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας για 2 μήνες και μίας συμβασιούχου στον 9ο δημοτικό παιδικό σταθμό του δήμου Βύρωνα.

 

πηγη – εθνος