ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 16.00 Μάχη Χαρδούβελη με τη «συμμαχία» Σόιμπλε και Τόμσεν – Σήμερα κρίνεται η παράταση του Μνημονίου, νέα μέτρα, επιστροφή της τρόικας, συμφωνία ή ρήξη

newego_LARGE_t_1101_54362611_type12128

Με τον προϋπολογισμό να έχει ψηφιστεί χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση, πλέον στην τελική ευθεία μπαίνει η μάχη με την τρόικα, με πρώτο και καθοριστικό σταθμό το σημερινό Eurogroup. Επιδίωξη είναι ένας πολιτικά εφικτός συμβιβασμός με τους πιστωτές, πριν εκπνεύει το 2014 και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, στις 19 Δεκεμβρίου για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Το κλίμα παραμένει βαρύ, σε όλα τα στρατόπεδα, καθώς ο χρόνος τελειώνει, το χάσμα παραμένει σημαντικό, ενώ υπογείως και παρασκηνιακά, τα «χτυπήματα» δίνουν και παίρνουν, κλιμακώνοντας τον εκνευρισμό για την προοπτική οριστικής συμφωνίας. Πλέον η πίεση μεταφέρεται στην ανάγκη επίτευξης, έστω, καταρχήν τεχνικής συμφωνίας, πριν από το τέλος του 2014 και του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, και «κλείδωμα» μιας οριστικής συμφωνίας με τον νέο χρόνο, στη σκιά βέβαια και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή διαβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν νέα μέτρα πέραν εκείνων που καταγράφονταν στο πρώτο e-mail προς την τρόικα. Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στις δόσεις για την πληρωμή χρεών σε εφορία και ταμεία, κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, αυξήσεις στον ΦΠΑ και στα φάρμακα κ.λπ.

Σήμερα στις 4 το απόγευμα πάντως εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει σε σημαντικό βαθμό η κατάσταση σε όλα τα «μέτωπα», δηλαδή της αξιολόγησης, της παράτασης και του χρονοδιαγράμματος συμφωνίας για το σχήμα της επόμενης μέρας, αλλά και της επίτευξης συμβιβασμού και στο εσωτερικό της τρόικας, για τη γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Μάλιστα από την κατεύθυνση που θα δοθεί τελικά στη σημερινή συνεδρίαση, θα κριθεί εάν τελικά η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα, ή όχι μέσα στην εβδομάδα.

Ο Γκ. Χαρδούβελης που θα πάρει μέρος στο Eurogroup θα έχει να αντιμετωπίσει το«μέτωπο» Γερμανίας – ΔΝΤ και συγκεκριμένα τους κ. Β. Σόιμπλε και Π. Τόμσεν ο οποίος ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου θα έχει ενεργό ρόλο στη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες, και όλες οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι οι Σόιμπλε και Τόμσεν πιέζουν ασφυκτικά ώστε να δεχθεί η Ελλάδα παράταση 6 μηνών ή και ενός έτους και πιθανότατα θα επιμείνουν στη θέση αυτή.

Η κατάσταση είναι όχι μόνο εξαιρετικά ρευστή αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη, όπως παραδέχονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπογραμμίζοντας πως η τρόικα, και συγκεκριμένα το ΔΝΤ, «αγγίζει», δημοσιονομικά, στις διαπραγματεύσεις ακόμη και το 2016, εγείροντας θέμα μέτρων.

Δύσκολο, θεωρούσαν το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το EuroWorkingGroup την Πέμπτη για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών έως τα μέσα του μήνα, και πηγές της τρόικας, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, προεξοφλώντας οριστική λύση στην… παράταση. Ωστόσο είναι δεδομένο πως θα καταβληθούν προσπάθειες να υπάρξει έστω μια καταρχήν, τεχνική, συμφωνία, που θα διευκολύνει ορισμένους Ευρωπαίους να απευθυνθούν στα κοινοβούλιά τους για το ελληνικό ζήτημα, με καταρχήν θέμα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος και δευτερευόντως την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Μάχη στην παράταση
Ακόμη όμως και για το ζήτημα αυτό, της παράτασης, η μάχη τις επόμενες μέρες αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή: Η τρόικα προκρίνει ως πιο «πρακτικό», από όλες τις απόψεις, το σενάριο της εξάμηνης παράτασης. Κάτι που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται μιλώντας για τεχνική παράταση, λίγων μόνο εβδομάδων. Ενδεικτικό της ισχυρής έντασης και των παρασκηνιακών πιέσεων που ασκούνται είναι η διαρροή εγγράφου που έχει προετοιμαστεί για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο οποίο όχι μόνο προκρίνεται ως ενδεδειγμένη για την Ελλάδα η εξάμηνη παράταση του προγράμματος, αλλά περιέχεται και σενάριο παράτασης έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Το ενδιαφέρον με τη διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου είναι ότι αυτή έγινε ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup της περασμένης Πέμπτης, όπου σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα, θέμα παράτασης εξάμηνης διάρκειας, ετέθη αλλά όχι επισήμως. Το γεγονός ενδεχομένως να ήταν και ο λόγος που υπήρξαν σκέψεις, το απαντητικό e-mail της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, με διευκρινίσεις επί των προτάσεων που έστειλε στους πιστωτές, να μη σταλεί καθόλου, αλλά να εξεταστεί το ζήτημα στο σημερινό Eurogroup. Τελικά η απάντηση εστάλη την Παρασκευή χωρίς νέα μέτρα, αλλά με διευκρινίσεις και πρόσθετα στοιχεία επί των προτάσεων που ήδη είχε κάνει η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος εκτίμησε πως υπάρχει δυνατότητα να έχουμε μια καταρχήν τεχνική συμφωνία έως τις 15 Δεκεμβρίου για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας.

 

πηγη – ημερησια