Εμπλοκή με την τρόικα στην αποδοχή των προτάσεων του υπ. Εργασίας για τα συνταξιοδοτικά

20152983______________________________.limghandler Αναψαν οι γραμμές τηλεπικοινωνιών χθες μεταξύ Βρυξελλών, Φρανκφούρτης και Ουάvσιγκτον, καθώς οι τροϊκανοί διαβουλεύονταν εντατικά μεταξύ τους πάνω στις προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Αν και χωρίς να έχουν επίσημη ενημέρωση μέχρι αργά το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για θετικές ενδείξεις. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι θα καταλήξουν θετικά για όλους» είπε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουν κίνητρο να κλείσει η αξιολόγηση, διότι ωφελεί τους πάντες». 

Ωστόσο, σύμφωνα με νυχτερινές πληροφορίες, παρουσιάστηκε εμπλοκή στην αποδοχή των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας για τα συνταξιοδοτικά. «Η πρότασή μας δεν γίνεται δεκτή» είπε στέλεχος που έχει γνώση των λεπτομερειών της διαπραγμάτευσης.

«Δίνεται μάχη για να κλείσει η συμφωνία και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» διεμήνυε πηγή από τις Βρυξέλλες.
ΤΟ ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκόγιαλ, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, χαρακτήριζε τις συζητήσεις με την κυβέρνηση «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Δίνοντας δείγματα της διαπραγματευτικής στάσης της τρόικας, ο κ. Γκόγιαλ τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί». Παρέπεμψε έτσι ευθέως στο δημοσιονομικό κενό και στα μέτρα για το 2015 που ζητεί η τρόικα. Από την άλλη, διευκρίνισε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναγνώριζαν χθες ότι όλες οι πλευρές – και όχι μόνο το ΔΝΤ – θέλουν ένα «δυνατό αποτέλεσμα αξιολόγησης». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι απαιτήσεις τους να ικανοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, στο 70%, αν όχι στο 100%, όπως παρατηρούσαν.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος είπε χθες στο ίδιο συνέδριο ότι «δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις». Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το επόμενο Eurogroup και σε κάθε περίπτωση πριν προκύψουν ανάγκες και πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος.

Το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου είναι δύσκολος στόχος, αλλά η κυβερνητική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει έως τότε τουλάχιστον ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Αγκάθι για την κυβέρνηση θα αποτελέσει, πάντως, η υποχρέωση να ψηφίσει νομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, αλλά και η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η ECCL θα είναι και αυτή υπό όρους. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια», είπε, «αλλά χρειάζεται υποστήριξη στις αγορές, επομένως μιλάμε για μια προληπτική γραμμή, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο κ. Βενιζέλος είπε εξάλλου χθες ότι «σε αυτή τη φάση των συζητήσεων δεν περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους, που είναι και εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ανάγκη για παρεμβάσεις».

Πηγή της κυβέρνησης διευκρίνιζε ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχει εγκαταλειφθεί το θέμα της ρύθμισης του χρέους, αλλά θα ακολουθήσει, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πρώτος είχε προαναγγείλει ότι θα εξακολουθήσει να έχει ρόλο, εξήγησε χθες ότι ο ρόλος αυτός θα είναι διαφορετικός, πιο ευέλικτος και ότι δεν θα είναι «επιτηρητής των επιτηρητών».

 

ΠΗΓΗ – ΤΑ  ΝΕΑ